Oxford PV разработи тандемен соларен панел, който демонстрира впечатляваща ефективност на преобразуване на енергия от 25%. Това я прави най-ефективната батерия в света, базирана на перовскит и силиций.

„Тандемните слънчеви клетки имат потенциала да осигурят рекордна производителност и да заменят конвенционалните слънчеви клетки“, каза Дейвид Уорд, главен изпълнителен директор на Oxford PV.

Тандемният силициев перовскит слънчев панел произведе 421 W мощност върху площ от 1,68 квадратни метра, което потвърждава възможността за широко използване на такъв модул в различни сектори, съобщава Interesting engineering. Такива показатели са постигнати благодарение на използването на тандемна клетъчна технология. По време на производствения процес изследователите са използвали оборудването Module-TEC на Fraunhofer ISE, което вече се използва в масовото производство на фоточувствителни модули, и са оптимизирали процесите за тандемна технология.

Експертите от CalLab PV Modules използваха мултиспектрален соларен симулатор, за да определят ефективността на новия тандемен модул. За да се получат точни данни за мощността от тандемен панел, слоевете от перовскитни и силициеви клетки бяха осветени с различни LED източници на светлина при условия, възможно най-близки до тези, при които те произвеждат електричество, когато са изложени на естествена слънчева светлина.

Разработчиците отбелязаха също, че постигнатата от тях ефективност на преобразуване на енергия от 25% е с 1% по-висока от тази на търговските слънчеви панели, които се използват навсякъде днес.

Превод: GlasNews