Експлозия на свръхнова за планета, на която съществува живот, като Земята, е истинска катастрофа. В резултат на появата на свръхнова планетата ще бъде покрита със смъртоносна радиация. Но ново проучване разкри друга заплаха, която представлява специален тип свръхнова. По време на тази експлозия озоновият слой, който защитава целия живот от космическата радиация, може да изчезне. Трябва ли жителите на Земята да се притесняват от тези космически явления, пита Space.

Свръхновите

Когато гигантска звезда приключи своя жизнен път, тя се превръща в свръхнова в резултат на поредица от много мощни експлозии. Когато това се случи, свръхновите стават едни от най-ярките обекти във Вселената и тяхната светлина може да се сравни със светлината на стотици милиарди звезди.

Учените очакват, че скоро (скоро в случая - няколко милиона години) звездата Бетелгейзе, която е на повече от 600 светлинни години от нас, ще избухне в свръхнова. Когато това се случи, в небето на Земята ще се появи вторият по яркост обект след Слънцето. Например, дори през нощта на Земята всичко ще хвърля сенки няколко седмици след експлозията.

Въпреки че свръхновата освобождава огромно количество видима светлина, която лесно може да заслепи човек, рентгеновите и гама лъчите, които излизат от супернова, са по-опасни.

свръхновацял екран
Снимка: Science Alert

Смята се, че гама лъчение от свръхнова може да увреди земната атмосфера и особено озоновия слой, който защитава целия живот на планетата. Така силното ултравиолетово лъчение на Слънцето може да доведе до масово измиране.

Но още по-голяма заплаха идва по-късно. Това се отнася за космическите лъчи, които излизат от свръхнова стотици и хиляди години след експлозията. Те могат напълно да унищожат озоновия слой и да покрият планетата със смъртоносна доза радиация. Учените смятат, че нещо подобно вече се е случило в историята на Земята само преди няколко милиона години. Но астрономите смятат, че Земята е относително безопасна, тъй като наблизо няма кандидати за свръхнови, които биха могли да представляват заплаха за живота на планетата.

Нов тип свръхнова

Международен екип от учени представи изследване, в което посочва съществуването на нов тип свръхнова, която допълнително застрашава планетите в галактиката. Особено тези, които са подобни на Земята и потенциално могат да поддържат живот. Според астрономите, тези свръхнови могат да освободят допълнителна, по-далечна форма на смъртоносна радиация, която представлява сериозна заплаха за подобни на Земята планети.

Тези свръхнови възникват, когато звезда, която е на път да умре, има дебел диск от изхвърлена материя около себе си. След първоначалната експлозия на свръхнова се появява ударна вълна, която се блъска в този диск. Тази вълна нагрява диска до невероятно високи температури, което кара големи количества рентгенови лъчи да избягат от него.

свръхновацял екран
Снимка: ESO

Такова излъчване може да отнесе много повече енергия по-далеч от мястото на експлозията. Според учените такива рентгенови супернови биха могли първоначално да унищожат до 50% от озоновия слой на планета, подобна на Земята, и това е достатъчно, за да изчезне целият живот. Най-лошото е, че такива свръхнови могат да нанесат няколко удара с излъчването си едновременно.

Но след няколко десетки месеца, а може би и десетилетия, космическите лъчи окончателно ще унищожат атмосферата и целия живот на планетата. За щастие Земята остава в безопасност, тъй като наблизо няма кандидат за рентгенова супернова, казват учените. Проучването предполага, че Земята се намира в една от най-безопасните зони в цялата ни галактика.

Превод: GlasNews