Престъпници вече използват изкуствен интелект, за да преправят гласа си по телефона и да звучат като близки на набелязаните за финансова измама жертви.

Измамата най-често звучи като притеснен член на семейството, който спешно моли да му бъдат изпратени пари. По този начин - с използване на технологии с изкуствен интелект, вече има измамени хиляди хора, пише "Евронюз". 

И отбелязва, че някои от програмите, използвани за създаването на "аудио двойници", който могат да заблудят, не са скъпи. Един от примерите е възпроизвеждането на гласа на британската актриса Ема Уотсън, който чете книгата на Адолф Хитлер "Моята борба":  

Друг пример е с промяната на речта на актьора Леонардо ди Каприо пред Генералната асамблея на ООН с гласовете на други известни американски личности, сред които Бил Гейтс, Стив Джобс и Ким Кардашиан:

Според експерти подобна технология може да бъде използвана за дезинформация под формата на фалшиво изявление на политик или за финансови измами.

Компанията, чиито софтуерен продукт е бил използван за подправяне на гласа на Ема Уотсън обяви, че ще повишат цената на услугите си, както и че новите потребители ще бъдат потвърждавани ръчно. Експерти обаче настояват за законодателство, с което да се избегнат подобни измами.

И съветват да подхождаме с цялото си внимание към неочаквани и спешни обаждания на хора, искащи пари, представящи се за близки или познати. В подобни моменти може да се зададат въпроси за потвърждаване на самоличността.