Време е да разгледаме един от най-широкоразпространените митове. Представата, че ако прекарваш повече време пред компютъра или конзолата, ти ще се превърнеш в топка.

Дори Доналд Тръмп сподели това виждане, когато нарече хакналия мейлите на DNC „хакер, който прекарва много време в стаята си и тежи 200 килограма“.

Група от германски и австрийски учени е решила да разгледа дали при геймърите има връзка между хобито им и наднорменото тегло.

Името на проучването е „Проучване на мита за пухкавия геймър: Мета-анализ на проучвания за застояване при гейминг и връзката му с телесната маса“.

Те са проверили поредица от публикувани и непубликувани проучвания по темата, за да стигнат един път за винаги до истината. Те са открили „малка връзка между ниската активност при игране на видео игри и телесната маса“.

При възрастните, връзката между високите нива на застоялост при гейминга и промяната в телесното положение е на лице. Това обаче не се наблюдава при деца и тийнейджъри. Можем да заключим, че при възрастните това се случва в комбинация с други фактори.

Заключението на учените е:

„Тези резултати не подкрепят предположението за силна връзка между гейминга и телесната маса. Асоциациите между двете са малки и се наблюдават основно при възрастни.“

Разбира се, не става на дума да се подкрепят дълги гейминг маратони по цяла нощ. Пристрастяването към видео игри си е реална болест. Факт е обаче, че не самият гейминг води до проблеми, а лошата храна и липсата на активност през останалото време.

Идеята, че геймърите непременно са по-големи от останалите е преувеличена и този анализ го доказва. Геймингът не може да бъде нищо повече от медиатор в случая.