В света се хакват около 90 000 сайта всеки месец, като това е статистика от началото на годината. Това заяви в интервю за Investor.bg управителят на една от големите хостинг компании в България NS1.bg Владислав Георгиев. Най-често става въпрос за автоматизирани атаки, като най-много от тях са успешни CMS системата WordPress. Тя се използва от всеки трети уеб сайт в света.

Попитан каква е причината за компрометирането на сигурността, Георгиев бе категоричен, че става въпрос в модела, по който се хоства сайтът. За България близо 99% от уебплатформите, които стават жертви на хакерски атаки, използват т.нар. споделен хостинг.

„Това е и в основата на проблемите със сигурността. Когато един сайт, който използва споделен хостинг, бъде компрометиран, той се превръща във входна врата за по-лесно хакване на всички останали сайтове на същия сървър“, заяви Георгиев и допълни, че по негови прогнози този хостинг модел тепърва ще започне да залязва.

„Големите уебплатформи използват собствени сървъри, които им доставят сигурност, надеждност и бързина. Останалите използват споделен хостинг, спестявайки по няколко лева на месец. В същото време обаче това може да им струва много повече, защото се поставят на огромен риск от успешна хакерска намеса и кражба на лични данни“, категоричен е управителят на NS1.bg.

Той допълни, че съществува един единствен начин за постигането на висока сигурност и той е чрез наемане на собствен виртуален сървър. „Цените на управляемите виртуални сървъри паднаха до 20 лева на месец. Това е по джоба на всеки, а срещу тях човек ще получи не само сигурност, но и бързина“, каза още Георгиев.

Сред основните инструменти, които всеки собственик на уебсайт може да използва, за да се предпази от хакерски атаки, са сложни пароли за отгатване, постоянно ъпдейтване към последните версии на софтуера (ядро, плугини, теми) и система за блокиране на злонамерените действия. Наскоро от NS1.bg обявиха старта на такава система – SShield. “Това е система за сигурност, която блокира успешно 99.998% от атаките към сайтовете по статистика от 1300 сървъра хостващи стотици хиляди сайтове“, обясни Георгиев.

Повече за иновативното решение на NS1.bg, колко е голям пазарът на хаквания на световно ниво и ще се превърне ли изкуственият интелект в инструмент за защита о хакерски атаки или в оръжие – вижте в цялото интервю на Владислав Георгиев за Investor.bg.