Полетите с продължителност до 30 дни ще се осъществяват от компаниите SpaceX и Boeing. Цената на полета ще е около $50 милиона.

Американската аерокосмическа агенция обяви, че ще комерсиализира Международната Космическа Станция, за да може „иновациите и изобретателността на американската индустрия да ускорят развитието на комерсиалната икономика в околоземна орбита„. Според съобщението в медиите, НАСА възнамерява да отвори орбиталната станция за частни полети, както и за разработването, тестването и производството на комерсиални продукти.

Частните компании и астронавти могат да подават заявки за осъществяването на своите краткотрайни мисии, считано от началото на 2020 година. Те ще получат възможност да останат на МКС в продължение на до 30 дни. Напълно е възможно на пазара да се появят продукти, създадени в космоса. Сега НАСА уточнява всички аспекти на тези мисии и съвсем скоро ще представи цените на тези космически пътешествия.

CNBC съобщи, че НАСА отдавна обмисля вариант за намаление на разходите за доставката на своите астронавти на МКС чрез комерсиализацията на орбиталната станция. Очакванията са комерсиалният полет до МКС да струва около $50 милиона, а един ден на Международна Космическа Станция да е с цена приблизително $35 000. Може би именно това ще бъде началото на златния век на човешката цивилизация, която да започне да се измъква от пределите на своя гравитационен кладенец.