Няма да се налага да чакаме толкова дълго, колкото сме мислили за първото космическо пътуване на жени, ако всичко върви по план.

Астронавтите на НАСА Кристина Кох и Джесика Меир трябваше да излязат извън Международната космическа станция (МКС) заедно следващия понеделник (21 октомври), като част от поредица от екскурзии за инсталиране на нови батерии, но по всяка вероятност ще го направят в четвъртък и петък, съобщават от space.com. 

Това ще е първото изцяло женско излизане в открития космос.

Двете дами ще заменят повреден компонент, вместо да инсталират нови батерии, което беше тяхната първоначална задача.

Миналата седмица астронавтите осъществиха първите две от пет планирани излизания за подмяна на стари батерии, съставляващи соларната енергийна мрежа на станцията. Останалите излизания, първоначално планирани за тази и следващата седмица, ще се забавят с няколко седмици, за да могат инженерите да установят защо зарядното устройство се е повредило - за втори път тази година.

Първото в историята едновременно излизане на две астронавтки на НАСА в открития космос от борда Международната космическа станция (МКС) ще бъде по всяка вероятност на 18 октомври, информира ТАСС. Това бе уточнено от американското космическо ведомство.

Очаква се, че работата на астронавтките ще отнеме около 6 часа.

Освен Кох и Меир, на борда на МКС в момента са руснаците Александър Скворцов и Олег Скрипочка, американецът Андрю Морган и астронавтът на Европейската космическа агенция, италианецът Лука Пармитано.