Под ръководството на Сатя Надела създадената от Бил Гейтс компания Microsoft стана една от най-скъпите в САЩ и остави зад себе си Amazon и Apple. Microsoft за разлика от своите конкуренти избегна обвиненията в монополизация и нелоялна конкуренция.

След приключването на търговете в края на миналата седмица, цената на една акция на Microsoft достигна $130,6. По този начин пазарната капитализация на софтуерният гигант достигна и превиши един трилион американски долара. Това стана на фона на спад в курса на акциите на основните конкуренти в този сектор – Facebook, Amazon, Apple. По този повод Bloomberg също подчерта, че за разлика от тях Microsoft е избягнал вниманието на регулаторните органи и законодателите, заподозрели интернет компаниите в нелоялна конкуренция.

Към днешен ден ценните книжа на Microsoft само веднъж достигнаха цена подобна цена. Това стана на 30 април, когато курсът на акциите на софтуерния гигант достигна $130,5 и капитализацията на компанията също превиши $1 трилион. Но още на следващия ден курсът на акциите падна.

Bloomberg съставя отчетите и прогнозите по мненията на 39 водещи аналитика. Днес 36 от тях препоръчват закупуване акциите на Microsoft.

Популярният уеб сайт Stocknews отбеляза и друга положителна черта на Microsoft. Ако има още по-голяма ескалация на търговската война между САЩ и Китай, тя ще засегне сравнително малка част от бизнеса на софтуерния гигант.