Представиха луксозната кълбовидна капсула, която ще отведе безстрашни пътници до ръба на Космоса.

Базираната във Флорида компания Space Perspective сподели първия оглед на своята тестова капсула Spaceship Neptune - Excelsior.

Фирмата планира да извърши полет на апарата под налягане с помощта на т.нар. гигантски "SpaceBalloon", за да се издигне плавно на височина над 100 000 фута (32 км).

До осем смели пътници ще отделят по 125 000 долара на билет за възможността да летят до външния край на Космоса, като се наслаждават на пълен лукс, включително храна и напитки от "световна класа", удобни седалки и специално изработени слушалки.

Наред с това "изследователите", както са наречени, се наслаждават на удобствата на първия в света космически салон, оборудван с Wi-Fi, изискана кухня, плюшени седалки и луксозни удобства, предоставени от престижни партньори.

Те ще могат да се възползват от панорамна гледка през най-големите прозорци, които някога са летели в Космоса, и дори да се насладят на "истинска тоалетна", която компанията нарича Space Spa.

От Space Perspective заявиха, че се надяват през 2025 г. да изведат до ръба на космоса повече от 1750 настоящи притежатели на билети, а до края на тази година се очаква да бъдат продадени 4000 места - 400 млн. долара в резервации.

Space Perspective заяви във вторник: "Представяме ви космическия кораб "Нептун" - "Екселсиор", нашата завършена тестова капсула! С най-големите прозорци, които някога са летели в космоса, и със сферичен дизайн, който позволява най-просторния интериор от всички капсули за човешки космически полети, правени някога, нашият космически кораб предлага най-невероятната панорамна гледка към Земята."

Фирмата добави: "След като първият SpaceBalloon е завършен, а корабът за изстрелване, Marine Spaceport Voyager, е в последния си етап на подготовка, Space Perspective започва да гледа към тестовите си полети."

Тестовата капсула е наречена "Екселсиор" в чест на покойния пионер на космическите скокове с балони Джо Китингер и се твърди, че е най-голямата съществуваща капсула за космически полети.

Капсулата е с диаметър 4,9 метра, а обемът ѝ под налягане е повече от 60 кубични метра, което е около два пъти повече от обема на Spaceship Two на Virgin Galactic и New Shepard на Blue Origin и около четири пъти повече от този на Crew Dragon на SpaceX.

Тейбър МакКалъм, съосновател на Space Perspective, заяви: "Ние сме на прага на зашеметяваща промяна - не само в начина, по който ние, хората, преживяваме космоса, но и в това, което си представяме, когато мислим за космическия кораб, който ще ни закара там.

"Преосмисляме категорията и проправяме пътя за достъпни космически пътувания за години напред."