Преди 520 години се случва пълно лунно затъмнение, което спасява живота на известния мореплавател Христофор Колумб и неговия екипаж. Как се е случило това, пише IFLScience.

29 февруари 1504 г. е щастлив ден за Колумб и неговия екипаж. Освен че бил допълнителен ден през февруари по време на високосна година, имало и пълно лунно затъмнение в нощното небе над Карибско море. Смята се, че това е позволило на известния навигатор да подмами местните да се отнасят към него и екипажа му като към кралски особи. Пълното лунно затъмнение настъпва, когато Земята блокира слънчевата светлина и хвърля сянката си върху Луната.

Според записи, за които се твърди, че са събрани от сина на Колумб Фердинанд, в началото на 1504 г. възниква напрежение между европейците и местното население на Ямайка, където Колумб и екипажът му са били разположени от средата на 1503 г. Факт е, че те чакали пристигането на спасителен кораб, защото техният кораб бил повреден.

Първоначално местните приели европейците добре и ги хранели шест месеца, но след това търпението им се изчерпало. Смята се, че напрежението е достигнало своя връх, когато половината от екипажа на Колумб се разбунтували и предизвикват погром, което води до смъртта на няколко местни жители.

Колумб измисля хитър план, за да спаси себе си и екипажа си от отмъщение, както и от неизбежна гладна смърт. Той имал алманах, който съдържал таблици с астрономически явления, включително жизненоважна информация за моряците за движението на Слънцето, Луната, планетите и звездите.

В края на февруари Колумб погледнал документа и видял, че скоро се очаква пълно лунно затъмнение. Той отишъл при лидера на аборигените и му казал, че неговият християнски бог е бесен, защото местните жители не искат да нахранят гостите си и затова ще унищожат Луната.

Легендата разказва, че когато в указаното от Колумб време настъпило пълно лунно затъмнение, водачът в паника поискал прошка и обещал да умилостиви християнския бог. Историята разказва, че от този момент нататък Колумб и екипажът му не изпитвали липса на нищо, снабдени са с храна и чакали спасителния кораб, който пристига през юни 1504 г.

Сега е трудно да се установи историческата точност на тази легенда, въпреки че вече е известно, че на 29 февруари 1504 г. над Ямайка всъщност наистина се е виждало пълно лунно затъмнение.