Германска фирма представи футуристичен защитен костюм, който може да издържи на куршуми, но в същото време е лек и не ограничава движенията. Mehler Protection казват, че са разработили ExoM Up-Armoured Exoskeleton заедно с GIGN, елитната полицейска тактическа единица на Националната жандармерия на Франция. Това са екипи, които участват в борбата с тероризма, спасяване на заложници и удари срещу организираната престъпност.

Костюмът е проектиран да подобри жизнеспособността чрез осигуряване на балистична защита от високо ниво и да задоволи нуждите на правоприлагащите органи, военни и други, заети в сферата на сигурността.

Снабден с гъвкав гръбначен стълб, плъзгащ се колан за кръста и "стави" на тазобедрената става, коляното и глезена, комплектът предлага отличен обхват на движенията, като намалява значително теглото на екипировката.

Освен това преразпределя до 70 процента от тежестта на тактическата екипировка от раменете към земята. Целта е да се облекчи физическото напрежение и да се смекчат нараняванията, позволявайки на военните  да се съсредоточат върху мисията си.

Даниел фон Шамиер, групов директор продажби в Mehler Systems, казва: „Впрегнахме нашия опит, за да създадем продукт, който не само преразпределя натоварването ефективно, но също така подобрява жизнеспособността с първокласна балистична защита, предлагаща покритие на цялото тяло до VPAM 8."

Скалата VPAM за стандарти за ефективност на бронежилетките означава, че ExoM трябва да предпазва от три бронебойни изстрела, отправени от разстояние около десет метра, пише Metro.

Костюмът работи без нужда от външни източници на енергия. Като тази функция го прави идеален за продължителни мисии или отдалечени места, елиминирайки необходимостта от тежки батерии и оборудване за зареждане.

Снимки: Mehler