Нов алгоритъм, използван в мобилно приложение, което може да работи в почти всички смартфони, съвсем точно идентифицира характерните особености на болестта по кашлицата на хората. Точността на диагнозата е впечатляващите 97%. Технологията е в състояние да промени ранната диагностика за стотици хиляди хора.

Австралийски учени разработиха приложение за смартфони, което съвсем лесно и ефективно диагностицира респираторните заболявания при хората. Ефективността на новата технология вече е клинично проверена с участието на деца и показа точност на диагнозата от 81 до 97 процента.

Точността на тестовете е определена чрез сравняване на резултатите с диагнозата на педиатрите за 585 деца на възраст от 29 дни до 12 години.

Използваният алгоритъм анализира кашлицата – влажна, суха, дрезгава, свистяща, лаеща и т.н. Авторите подчертават, че нерядко симптомите на различните респираторни заболявания са трудни за определяне дори и за опитните лекари.

Особеностите на кашлицата, които анализира новият алгоритъм са характерните за астма, пневмония, заболявания на долните дихателни пътища, хроничните болести на белия дроб и други.

Създателите на новата технология считат, че този метод ще бъде много полезен най-вече на хората с ограничен достъп до медицинска помощ.

„Респираторните заболявания са третата основна причина за смъртността в света. Лесно достъпната и точна диагностика може да окаже огромно влияние на здравето на населението и съответно, на състоянието на икономиката“ – заяви авторът Уданта Абейратне (Udantha Abeyratne).

Сайтът на компанията е ResApp Health, но приложението е все още експериментално и не е налично за масово изтегляне.