Компанията Sheffield Forgemasters от Великобритания при създаването на малък модулен ядрен реактор е успяла да използва иновативен метод на заваряване, за да създаде корпуса на реактора за по-малко от 24 часа вместо обичайните 12 месеца. Въвеждането на тази революционна технология за заваряване може да има далечни последици, пише New Atlas.

Малките модулни ядрени реактори могат да революционизират ядрената енергетика, превръщайки атомните електроцентрали от големи строителни проекти в масово произвеждани индустриални стоки.

Такива реактори имат стандартизиран дизайн и могат да се произвеждат масово, да се инсталират навсякъде, където е необходимо за задоволяване на енергийните нужди, и не изискват огромните съоръжения, в които се помещават конвенционалните ядрени реактори.

Един от проблемите при изграждането на реактори от всякакъв размер е правилното заваряване на компонентите на реактора. По-специално става дума за компонентите, които съдържат активната зона на реактора, изолирайки го от външната среда.

Използвайки традиционните методи на заваряване, това може да отнеме повече от година, но Sheffield Forgemasters намали това до един ден, като използва така нареченото локално заваряване с електронен лъч, за да създаде четири дебели заварки с необходимото качество.

Локалното заваряване с електронен лъч е революционен метод за заваряване на две парчета метал, използвайки процес на топене с висока енергийна плътност, който се основава на мощен електронен пистолет, работещ в локален вакуум. Той разтопява метала и свързва компонентите един с друг и осигурява висококачествена връзка.

В резултат на това Sheffield Forgemasters успява да създаде реакторен компонент с диаметър три метра и дебелина на стената 200 mm, както се твърди, без дефекти и на по-ниска цена. Освен това заваръчната машина може да използва иновативни методи за започване и завършване на заваръчния шев.

Това бе първата в света демонстрация на технология за заваряване за изграждане на малки модулни ядрени реактори и постижението е от огромно значение за ядрената индустрия на Обединеното кралство.

Правителството на страната планира да създаде нови атомни електроцентрали на базата на малки модулни ядрени реактори.

Компанията Sheffield Forgemasters казва, че значението на тази технология за ядрената индустрия е огромно, тъй като може да елиминира скъпите процеси на заваряване.

Превод: GlasNews.bg Снимка: New Atlas