Президентът на Руската Федерация Владимир Путин обяви действията на американските власти срещу Huawei за опит най-безцеремонно китайската компания да бъде изтикана от пазара. Според държавния глава, в някои кръгове ситуацията се приема като „първата технологична война на настъпващата цифрова епоха“.

„Цифровизацията е призвана да увеличи хоризонтите за всички, които са отворени за промени, но за съжаление и тук се изграждат бариери. Въвеждат се директни забрани за купуването на високотехнологични активи, като ситуацията достигна такъв етап, че дори и в сферата на образованието се ограничава приемането на чуждестранни студенти по най-различни специалности. Ето това вече е трудно за разбиране“ – каза президентът на Русия.

Владимир Путин предупреди и за разрушителните последствия, до които може да доведе опитите на някои държави да монополизират новата технологична вълна“

„Монополът винаги означава концентрация на доходите в ръцете на малцина за сметка на всички останали. И в този смисъл опитите за монополизиране на новата технологична вълна и ограничаване достъпа до нейните плодове извеждат на съвсем ново ниво проблема за глобалното неравенство както между държавите и регионите, така и в самите държави. А както добре знаем, това е източник на нестабилност“.

Всичко това води до създаването на принципно различни възможности за хората. Прави се опит за формирането на два различни свята, като пропастта между тях непрекъснато расте. Положението става опасно, когато една група хора има достъп на най-съвременните системи за образование, здравеопазване и най-съвременни технологии, а другите нямат никакви перспективи и шансове да се измъкнат даже от нищетата, а немалко хора едва балансират на границата на оцеляването“.