Китай се готви да ограничи износа на свои технологии за САЩ, съобщи днес главният редактор на китайското издание Global Times, цитиран от Reuters.

Предприемането на тези мерки показва, че това ще е отговорът на Пекин на наложените от САЩ ограничения на базирания в Шънджън китайски технологичен гигант Huawei Technologies Co Ltd, за който Вашингтон заяви, че е опасен за националната сигурност на страната.

В съобщение в Twitter главният редактор на изданието Ху Сидзин заяви, че Китай „изгражда нов механизъм на управление, за да защити ключовите технологии на страната„.

„Това е важна стъпка, необходима за подобряването на цялата система, както и за противодействие на репресиите от страна на САЩ“ – заяви Сидзин. „Когато този закон влезе в сила, много от експортните технологии за САЩ ще бъдат строго контролирани“.

Ху не посочи в този туит, кои са му източниците на тази информация. Но малко след неговия туит китайската държавна агенция Синхуа съобщи, че Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) започва изграждането на „Национална система за управление на технологичната сигурност„.

Тази информация излиза няколко седмици след като Вашингтон включи Huawei в черен списък и по този начин забрани на китайския производител да използва американски технологии, хардуер и софтуер.

Малко след наложената забрана Пекин обяви, че също създава собствен списък на ненадеждните чужди компании. Китай леко намекна, че може да ограничи доставките на редки метали за САЩ.