Серията ThinkPad L Yoga се отличава с успешната комбинация от отличните характеристики на ThinkPad, лекотата и мобилността на Yoga и относително достъпната цена. Смята се, че тази линия е насочена не само към малкия бизнес, но и към училищата, университетите и другите образователни организации. Цената на Lenovo ThinkPad L390 Yoga е около 1300 долара, но има и по-евтини варианти. Комплектът включва съвременния процесор Intel Core i5-8265U, вградена графична карта, 256 GB SSD, 13,3-инчов сензорен Full HD-дисплей и 32 GB оперативна памет. Също, в комплекта е включен и стилус, както и скенер за пръстови отпечатъци.

Технически характеристики

  • Процесор: Intel Core i5-8265U 1600 MHz;
  • RAM: 8 GB DDR4 2400 MHz;
  • Постоянна памет: 256 GB SSD;
  • Дисплей: 13.3′ 1920 × 1080 Full HD LED IPS, матово покритие, сензорен;
  • Видео карта: Intel UHD Graphics 620;
  • Оптично устройство: Липсва;
  • Безжична връзка: Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, Bluetooth 5.0;
  • Аудио: 2 стерео високоговорителя;
  • Интерфейси: 2xUSB Type-C, 2xUSB 3.0, HDMI, Mini RJ-45, четец за microSD карти, комбиниран аудио жак;
  • Допълнително: 720p уеб-камера, скенер за пръстови отпечатъци;
  • Батерия: 3-клетъчна, литиево-йонна, 45 Wh;
  • Размери, тегло: 322x224x19 мм, 1.56 кг;
  • Операционна система: Windows 10 Pro 64-bit;
  • Комплект: Lenovo ThinkPad L390 Yoga (20NT0013RT).

Дизайн

Ноутбукът се предлага в два цвята: сив и черен (нашата версия). Всички повърхности на корпуса са матирани, пръстовите отпечатъци са незабележими, но прахта върху черния фон е много видима. Капакът на устройството е изработен от алуминиево-магнезиева сплав, която е много дълготраен и в същото време лек материал. Панелът е устойчив на деформации и дори под натиск не се огъва, а съдържанието на дисплея – не се изкривява. Върху капака е нанесено логото на марката със сребристи букви. В долната му част се намират две панти, които Ви позволяват да отворите екрана до 360 градуса. По този начин, от лаптоп, устройството може да се превърне в ‘таблет’ или две отделни ‘конзоли’. Механизмът е със силно съпротивление – повдигането на капака с една ръка няма да е възможно.

Дисплеят е с доста дебела рамка, която изглежда малко старомодно, но въпреки това, тя е отличителната черта на моделите от линията ThinkPad. Базовото устройство е изработено от фибростъкло и добре се представя по време на работа. Панелът, върху който е разположена клавиатурата не се огъва, включително при интензивно писане. Клавиатурата е пълноразмерна, като сред бутоните се забелязва и червената точка, играеща ролята на джойстик-трекпад. Точно под него се намира тъчпада с бутоните за управление на джойстика, а до него виждаме и скенера за пръстови отпечатъци. В десния ъгъл на работната зона има още едно фирмено лого, което също е сребристо и  затова е ясно забележимо.

В крайна сметка, пред себе си имаме качествено сглобен ноутбук-трансформър. Що се отнася до размерите му, те са 322x224x19 мм, а теглото – 1.56 кг. Устройството не заема много място в чантата и можете да го вземате при пътуванията си. Въпреки това, в таблетен режим, половин килограмовото устройство е неудобно за държане в ръце, но няма какво да се направи срещу това. И накрая, нека кажем и няколко думи за ъпгрейда на модела: при снемането на долния панел, потребителят получава достъп до вентилатора, батерията, RAM, SSD.

Дисплей, звук и уеб-камера

13.3-инчовият екран има Full HD резолюция, плътност на пикселите от 166 ppi и съотношение на страните 16:9. Максималната яркост е около 315 кд/м2, а контрастът – 1423:1. Дисплеят на ноутбука използва широчинно-импулсна модулация, но честотата му е толкова висока, че не предизвиква дискомфорт, дори и на хората с много чувствителни очи. Цветовото пространство на AdobeRGB е 59%, а sRGB – 90%, така че екранът е подходящ само за любителска обработка на изображения.

Благодарение на матовото покритие, отблясъците не дразнят по време на работа, но въпреки това, препоръчваме колкото е възможно повече да избягвате пряката слънчева светлина. С IPS матрицата, ъглите на видимост са стабилни (178 градуса по хоризонтала и вертикала), но при някои ъгли, контрастът се влошава. Капацитивният сензорен дисплей поддържа 10-точков мултитъч и сработва без забавяне. Екранът реагира на действията на писалката Lenovo Pen, която пристига в комплекта на устройството. Държачът на писалката е вграден в корпуса и нейното зареждане се извършва на същото място. Стилусът взаимодейства добре с дисплея, дори и по ръбовете няма наченки за провал на реакцията. Общо взето, той е много удобен за създаване на бележки, рисуване и като цяло за творчески прояви.

В долната част, устройството има два стерео-високоговорителя. Те звучат тихо и се усеща липсата на бас. Но за музикален фон на видеото, тихото възпроизвеждане от говорителите е поносимо. Ако не, винаги можете да свържете слушалки или външни високоговорители. Уеб-камерата заснема с резолюция 720p и е подходяща за провеждането на видео-разговори, но имайте предвид, че изходната картина изглежда по-скоро зърнеста и неясна.

Клавиатура и тъчпад

Пълноразмерната клавиатура е вградена в повърхността и не докосва екрана, когато лаптопът е затворен. Клавиатурата автоматично се изключва, когато трансформарът не е в режим на ноутбук. Бутоните са квадратни, гладки, имат плътно оформление. Ходът на бутона е дълъг (1,7 мм), а връщането е добро. Разположението е стандартно и можете дори от първия ден да свикнете да печатате текст. Бутоните са снабдени с подсветка на три нива. Като цяло, клавиатурата е отлична и е подходяща за ежедневна работа.

Приблизително в средата на клавиатурата се намира трекпоинтът – червен бутон с гумено покритие. Джойстикът е лесен за използване и просто трябва да се свикне с неговата отзивчивост. Точката на натискане на TrackPoint е отчетлива и ходът е кратък. Той е подходящ за много ситуации, като например, позволява Ви да правите промени в текста, без да местите ръцете си от клавиатурата и да не използвате мишката или тъчпада.

Манипулаторът е пластмасов, има леко грапава повърхност, която е удобна за плъзгане на пръстите. Сензорният екран поддържа мултитъч-жестове и реагира бързо на командите. В долната част на тъчпада се намират вградените бутони. Всички те работят сравнително тихо, с едва доловим клик. Вдясно от манипулатора е разположен скенерът за пръстови отпечатъци. Той бързо разпознава потребителя и елиминира необходимостта от запомняне и въвеждане на паролата всеки път, за да влезете в системата.

Производителност

Lenovo ThinkPad L390 Yoga (20NT0013RT) работи на базата на операционната система Windows 10 Pro 64-bit. Процесорът използва архитектурата Intel Core i5-8265U Whiskey Lake. Чипът с четири ядра е изпълнен по стандартите на съвременния 14-нм технологичен процес, клокнат е от 1,6 на 3,9 GHz и поддържа Hyper-Threading технологията за многопоточност. Той има 6 MB кеш-памет от трето ниво и консумира до 15 вата електроенергия, което го поставя сред редиците на енергоефективните чипове.

Ролята на графичния процесор се изпълнява от интегрираната видеокарта Intel UHD Graphics 620 с работна честота от 300-1100 MHz. Тя поддържа DirectX 12 и е подходяща за изпълнението на офис-задачи, Photoshop, ежедневни игри, като Team Fortress 2, Rocket League, Farming Simulator 17. По производителност, тази графика може да бъде позиционирана между NVIDIA GeForce 910M и 920M.

Размерът на оперативната памет на ноутбука е 8 GB от стандарта DDR4-2400 MHz, но тъй като има два слота, максимумът, който можете да получите е 32 GB. За съхраняване на мултимедийни данни, в устройството е вграден високоскоростен твърдотелен диск с капацитет от 256 GB.

Портове и комуникации

От лявата страна на корпуса се намира двойка портове USB Type-C (единият от тях е за зареждането), USB 3.0 и HDMI видео-изход.

От дясно имаме още един порт USB 3.0, мрежов конектор Mini RJ-45, четец за карти microSD, комбиниран аудио-жак и слот за заключване Kensington.

Сред безжичните комуникации, тук за потребителя са налични Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac и Bluetooth 5.0.

Батерия и нагряване

Ноутбукът е оборудван с 3-клетъчна литиево-йонна батерия с капацитет 45 Wh. В резултат на това, в неактивен режим, лаптопът работи почти 16 часа с едно зареждане и малко повече от седем часа при сърфиране в интернет, с яркост на екрана от около 150 кд/м2. Игрите и другите приложения, които изискват много ресурси, ще изхабят модела за час и половина. Като цяло, ноутбукът има добри показатели за автономност и с умерена употреба, устройството ще работи един цял ден с едно зареждане. Но е по-добре да не рискувате и да вземете със себе си зарядното устройство.

С нагряването на корпуса, ситуацията е следната: ако просто сърфирате в интернет или например работите с офис приложения, лаптопът е приятно хладен. Но ако го натоварите за по-дълго време, дъното му става толкова горещо, че държането на лаптопа в скута или в ръцете става неприятно. Между другото, Lenovo ThinkPad L390 Yoga има много тиха охладителна система, така че устройството работи почти безшумно във всякакви сценарии на употреба.

Заключение

И така, Lenovo ThinkPad L390 Yoga е 13,3-инчово трансформируемо устройство. Моделът е изработен от алуминий, магнезий и фибростъкло, така че изглежда стилно и здраво на допир. Сензорният екран е ярък, ясен, със стабилни ъгли на видимост. Клавиатурата му също е невероятна: нейните бутони имат дълбок ход, отлична обратна връзка и като цяло е удобна за писане. Сред предимствата причисляваме и съвременния процесор, отличния запас от пространство на SSD-диска, добрият набор от интерфейси, скенера за пръстови отпечатъци и стилуса, който пристига в комплекта.

Сред недостатъците, ще споменем малкото покритие на цветовото пространство на екрана и силното нагряване на корпуса по време на работа на лаптопа. И тъй като устройството принадлежи към серията ThinkPad, бихме се радвали на повече бизнес-функции, като например слот за четене на смарт-карти.

Предимства:

  • Удобна за работа клавиатура;
  • съвременен производителен процесор;
  • Най-необходимите конектори;
  • Стилус;
  • Скенер за пръстови отпечатъци;
  • Продължителна автономност.

Недостатъци:

  • Силно нагряване на дъното при продължително натоварване;
  • Тих звук от вградените високоговорители;
  • Недостатъчно покритие на цветовото пространство,