Руският блогър Сергей Командиров, публикувал подигравателен мем за президента на Русия Владимир Путин, бе обвинен по новия противоречив закон, предвиждащ съдебно наказание за неуважение на властите.

Тази история стана изключително популярна в Руската Федерация. От датата на влизане в сила на новия закон, даващ възможност на властите да наказват гражданите за негативни изказвания в техен адрес, двама души вече са глобени с по 30 000 рубли ($462), а други трима, включително Командиров, чакат решението на съда. Всичките пет съдебни дела са образувани заради интересно съставени фрази за Путин.

Първият глобен по алинея 3 параграф 20.1 от Кодекса за административните нарушения влязъл в сила на 28 април, е жителят на Малая Вишера Юрий Картижев, който написал в своята страница в социалната мрежа в ВКонтакте фразата „Путин е приказен ***„. Оттогава думата „приказен“ стана мем в руския сегмент на интернет, а неговото използване се превърна в образец на използването на езопов език. С помощта на именно тази дума недоволните от руския президент или другите представители на властта започнаха да изразяват емоциите си, без да рискуват да бъдат глобени.

На 14 май съдът глоби жителя на Ярослав Кирил Попутников, който случайно минал покрай сградата на МВР в Ярослав, където някой написал на фасадата словосъчетанието „Путин е ***„. Само че Попутников заснел надписа и го публикувал в своята страница във Facebook. За което заплатил глобата. Изпатили си и няколко ярославски онлайн медии, които били блокирани от властите и се наложило да изтрият тази снимка.

Още двама души, очакват решението на съда. Това са Юрий Шчедрин от Волгоградска област, който написа в своята страница във ВКонтакте „Путин е *** реален, а не приказен„. Също по алинея 3 параграф 20.1 от Кодекса за административните нарушения очаква решението на съда и Леонид Волков, публикувал туит с подобна фраза – „Путин – приказен ***“.

Сергей Командиров изглежда е отишъл по-далече. Той публикува в своята страница гормото изображение, което стана причина за съдебното дело. Всеки може да види снимката на Владимир Путин, поставена в рамка с цветовете на украинското знаме, съпроводена от надписа „Знает каждый гражданин, кто *** №1„.

Радио FreeEurope превежда този текст като „Every citizen knows who is D[…]ck No. 1.“ Но руският текст е по-цветист и има своеобразен ритъм и рима, с която не се забравя лесно.

Въпреки новия закон, предвиждащ наказание за подобни думи за представителите на руските власти, потокът от нецензурни думи по техен адрес, не намаля. В социалните мрежи дори започна да се разпространява флашмоб, в рамките на който хората нарочно оскърбяват властта. Вижда се, че новият закон се предлага твърде избирателно. Самият Командиров счита, че до масови глоби няма да се стигне.