Да, 5G мрежите все още са налични на крайно малко места, но от Samsung искат да изпреварят събитията и вече са започнали да работят върху 6G.

В оборудването за телекомуникации, корейците все още са малък играч, но отбелязват постоянен растеж. Те се надяват той да се ускори чрез интерес към техния 5G kit. Стратегията им в момента е да се издигнат до основен конкурент на Ericsson, Nokia и Huawei, когато 6G се появи.

Работата, този блян да се материализира в реалност, започна с разширението на екипа, който се занимава с проучвания в областта на телекомуникациите. Новата организация се намира в Сеул и се казва Advanced Communications Research Center.

Пред The Korea Herald, говорител на компанията отбеляза:

„Настоящият екип в областта на стандартите за телекомуникационна технология се разширява с цел да работи върху 6G мрежа.”

Прекалено рано е да се говори за това какво ще представлява 6G в детайли, камо ли да се мисли за реализацията му. Факт е обаче, че в Северна Финландия стартира проектът 6Genesis, който ще проучва евентуалните технологии, които да надминат 5G.

За сега е изградена рамка, по която да се работи. Тъй като 5G има някои специфичности по отношение на капацитета и латентността си, ще има нужда от промени в архитектурата. Те ще дойдат с 6G, като там вече ще видим активна употреба и на изкуствен интелект. Предположенията сочат, че ще се достигнат скорости до 1Tbps.