Broadcom Inc., който е един от най-големите производители на чипове в света, публикува финансовия си отчет за второто тримесечие, което за тази компания приключи на 5 май.

Във финансовия отчет са намалени прогнозните печалби на компанията и цената на акциите на Broadcom веднага се срина с 8%.

Отчетът показва 10% увеличение на доходите за второто тримесечие, но постигнатото е по-ниско от очакванията на аналитиците на големите банки и фондове. В отчета са посочени $5,517 милиарда доход за тримесечието, но аналитиците очакваха $5,68 милиарда.

Чистата печалба на Broadcom е намаляла на $691 милиона, което означава спад в цената на една акция с $1,64. Преди една година печалбата бе много по-голяма – $3,72 милиарда. Спадът в цената на акциите очевидно ще стане тренд, понеже Broadcom не предвижда увеличаване на доходите и печалбата. Прогнозния доход, показан във финансовия отчет от $24,5 милиарда е намален на $22,5 милиарда, което са немалките 8% надолу.

„Очевидно е, че търговският конфликт между САЩ и Китай, включително наложената забрана срещу Huawei, създават икономическа и политическа неопределеност“ – каза пред медиите ръководителят на Broadcom Хок Тан.

Акциите на Broadcom бяха застрашени още когато министерството на търговията на САЩ включи Huawei в прословутия черен списък. Миналата година Huawei е закупил продукция от Broadcom на обща сума около $900 милиона, което е 4% от всички продажби на Broadcom. Това нямаше как да не се отрази на финансовите показатели на компанията.