Щатският финансов министър Steven Mnuchin обяви, че Доналд Тръмп е готов да облекчи наложените от САЩ ограничения на Huawei. Това ще стане, ако се постигне прогрес при търговските преговори с Китай. Без сделка, Вашингон ще продължи да поддържа митата си, за да намали своя дефицит.

„Мисля, че това което Тръмп казва е да продължим с търговките преговори и той ще облекчи някои неща за Huawei. Китай трябва да му даде комфорт и някакви гаранции. Това все пак са въпроси за националната сигурност.“, каза той на среща на финансовите министри на Г20.

САЩ наложи и след това увеличи митническите такси за китайски блага, като мярка да намали търговския дефицит на Щатите и в знак на протест срещу нечестните практики. Тръмп обвини в шпионаж китайския гигант, както и в кражба на интелектуална собственост. От Huawei продължават да отричат, но все пак бяха сложени в черния списък.

„Както до сега казваме, разговорите за Huawei са разговори за националната сигурност и са отделни от търговията. Ако Китай иска да продължим със сделката, ние сме готови за това при условията, които сме поставили. Ако Китай не иска, то президентът Тръмп с удоволствие ще продължи с митата, за да балансира отношенията. “, добави Mnuchin в интервю за CNBC.

Финансовият министър коментира и другата случка, която е от значение много технологични производители, а и не само – митата срещу Мексико. Администрацията смята, че Мексико ще спази договорените ангажименти, но Тръмп си запазва правото да наложи тарифи, ако това не стане.

Показва ли САЩ слабост и, че реално работата с Huawei не е толкова заради национална сигурност, колкото, за да има той разменна монета?