Административно бюджетното управление на Белия дом заяви пред Конгреса на САЩ решението си допълнително да отложи въвеждането на санкциите срещу Huawei. Информационната агенция Reuters съобщи, че основната причина за това е, че местните компании не са готови и засега не могат да се откажат от продукцията на най-големия в света производител на телекомуникационно оборудване в целия свят.

„През изминалите няколко дни Конгресът ясно даде да се разбере важността на прилагането на закона в рамките на две години, и ние ще го направим“ – каза действащият ръководител на бюджета в Белия дом Ръс Воут.

Миналата седмица представителите на Беля дом заявиха, че е необходимо повече време за въвеждането на санкциите, наложени от министерството на търговията по отношение на Huawei. Тези санкции забраняват на американските компании да купуват и използват оборудването на китайския производител.

Ведомството предложи отсрочване на забраната за две или четири години. В крайна сметка бе решено да се отложи въвеждането на санкциите за две години. Това време би трябвало да е достатъчно за местните фирми и компании да успеят да мигрират към устройства на други потребители.

Двугодишното отлагане на санкциите срещу Huawei засяга само телекомуникационното оборудване на китайския гигант. Ограниченията за използване на американски технологии и компоненти влиза в сила от 19 август тази година.