Ако желаете да посетите или живеете в Съединените Американски щати, вече ще трябва да опишете своето присъствие в интернет. Предложението беше направено през март миналата година (и описано за първи път през 2015) , а сега е вече факт. Практически всички, желаещи да получат виза, са задължени да предоставят линкове към своите акаунти в социалните мрежи, активни последните пет години. Проверката се прави предимно върху най-често използваните мрежи (Facebook, Twitter), но кандидатите могат доброволно да представят информация и от други сайтове, където присъства тяхното име.

Ако искате да пътувате в САЩ, ще трябва да отчетете и ваши стари имейл адреси и телефонни номера. Освен това сте длъжни да посочите вашите последни пътувания и потенциално въвличане на семейни членове в терористични организации. Някои дипломати и високопоставени лица са изключени от тези изисквания. Преди американското правителство изследваше тази информация за хора, търсещи достъп до райони с повишена сигурност. Идеята обаче е една и съща. САЩ желае да анализира идентичностите на посетителите в страната и евентуално да открие екстремисти, споделяли идеологиите си онлайн. Най-вероятно решението е взето във връзка с терористичния акт в Сан Бернардино.

Мерките ще засегнат милиони кандидати за виза всяка година, но още не е ясно какви ще са резултатите от тях. Представител на правителството предупреди, че някои от тях може да бъдат изправени пред „сериозни проблеми с имиграционните власти“, ако са уличени в измама за самоличността си.