Преди няколко години, Париж обяви мащабни планове за трафика на града. На специално събитие бе обявено, че френската столица ще е първият град в света, който ще предлага новия въздушен транспорт "летящи таксита".

С реализацията на проекта се зае германската компания Volocopter, чиято основна цел бе изграждането на 10 бройки от двуместния електрически хибрид Volocity - машина, наподобяваща нещо средно между хеликоптер и летяща чиния на външен вид.

Такситата трябваше да бъдат използвани за превоз на бизнес пътници (логично с оглед обявената цена от 200 евро за билет), но и за транспортиране на органи за трансплантация или за хора, претърпели тежки злополуки.

Ще се опитаме в дългосрочен план да изравним цените с тези на Uber", обяви директорът продажби на Volocopter Франция Жан-Кристоф Дре.

Още по-важното е, че инвестиция във въздушните таксита направи и летищният оператор Skyports, който даде няколко милиона евро за изграждане на летищата в града, откъдето пътниците да могат да се качват и слизат от революционния транспорт.

За съжаление на ентусиастите обаче, първоначално обявеният срок - Олимпийските игри в Париж през юли 2024 година очевидно няма да бъде спазен, пише vesti.bg. Оказва се, че готовите таксита все още не са сертифицирани от Европейската агенция за авиационна безопасност, така че този срок отпада като вариант.

От Volocopter обаче запазват оптимизъм, че в крайна сметка всичко ще е наред до Олимпиадата за параолимпийци през август и тогава най-сетне Volocity ще може да дебютира.

Източник: Getty Images

Според мнозина специалисти, дори и тази дата е трудноосъществима, но както се казва, ще поживеем и ще разберем. Дотогава към метрото, което също е опция да избягаме от динамичния трафик в града...