От 1-ви юли тази година в Европа влиза в сила нов закон за електромобилите, задължаващ тези транспортни средства да шумят при движение със скорост под 20 км/ч.

Новият закон разпорежда електромобилите да издават „микс от бял шум и тонални звуци“ с ниво 56 децибела. По този начин ще бъдат предупреждавани пешеходците, велосипедистите и другите участници в движението за своето приближаване. Новите правила важат както за новите електрически автомобили, така и за тези, закупени преди да излезе законът.

Причината е, че в електромобилите няма двигател с вътрешно горене и при ниска скорост те се движат напълно безшумно. Натрупаните към днешен ден статистики показват, че пътнотранспортните произшествия с пешеходци са с 40% повече в сравнение е автомобилите с ДВГ. Особено големи проблеми възникват при пешеходците с влошено зрение, които не могат да видят тяхното принлижаване. При по-високо скорости не се налага издаването на изкуствен шум, понеже започва да се чува звука от гумите, както и от раздвижването на въздуха.

Специфични и много характерни звукови решения за своите електромобили вече представиха Jaguar, BMW, Nissan и Audi.

 

През 2018 година властите на САЩ приеха аналогични правила за електромобилите. Но там законът влиза в сила през 2020 година, като разликата е, че в САЩ автомобилите трябва да издават шум, при скорост до 30 км/ч.