Според Security Relations експерти по киберсигурност са открили нова уязвимост за заобикаляне на заключен екран. Смартфоните, работещи с операционни системи Android 13 и Android 14, са изложени на риск.

Google Maps може да се използва за достъп до вашите данни

В зависимост от това как сте конфигурирали Google Maps, хакер може да се възползва от уязвимостта, за да получи достъп до информация, съхранявана на вашия смартфон, съобщава Toms Guide. Например, ако не сте активирали режима „Шофиране“ в Карти, хакер може да получи достъп до данни за места, които сте маркирали като „любими“ (това може да е адресът на вашия дом, офис и т.н.), както и на вашите контакти.

Google Maps, Google mapsЦял екран
По-добре е да деактивирате режима "Шофиране" в Google Maps Снимка: Google

Как да защитите вашия Android смартфон от атаки

За съжаление, Google Maps не може да бъде премахнат, тъй като е системно приложение на телефони с Android. Google е наясно с този проблем от шест месеца и казва, че работи върху решение.

Така че първото нещо, което трябва да направите, е да изключите режима на шофиране в Google Maps. Второ, не изпускайте смартфона си от поглед, особено на обществени места, не го поставяйте на масата в кафене или ресторант, защото за да се възползва от уязвимостта, хакерът трябва да получи физически достъп до притурката.

Трето, трябва да се уверите, че Google Play Protect е активиран, тъй като може да сканира всички приложения, както стари, така и наскоро изтеглени, за зловреден софтуер. Или инсталирайте друга антивирусна програма, защото хакването често се извършва онлайн.

Тази грешка при заобикаляне на заключен екран е доста сериозна и тъй като се отнася дори за най-новата версия на Android, Google вече работи върху корекция, която може да бъде пусната скоро.