Ако притежавате iPhone, вие имате достъп до скрит инструмент, който може да ви помогне да спите по-добре. Проучвания са установили, че слушането на „бял шум“ по време на сън може да помогне за свеждане до минимум смущенията. Белият шум се определя като смес от звукови вълни, простиращи се в широк честотен диапазон.

Звуците могат да имат много полезни ефекти върху хората, включително намаляване на плача при бебетата, подобряване на работоспособността и потенциално подпомагане на симптомите на синдрома на дефицит на вниманието/хиперактивност (ADHD), според The Sleep Foundation.

В едно проучване възрастните заспиват с 38% по-бързо, докато слушат бял шум. Друго проучване установява, че слушането на бял шум чрез слушалки подобрява качеството на съня на критично болни пациенти.

Резултатите са впечатляващи, но ефективните машини за бял шум могат да бъдат доста скъпи поради голямото им търсене. Ако обаче имате iPhone, вие имате достъп до бял шум – напълно безплатно.

Как да получите достъп до тази функция?

За да изпробвате инструмента за бял шум на своя iPhone първо се уверете, че устройството ви работи с iOS 15 или по-нова версия. Също така, устройството ви трябва да е поне iPhone 6S или по-нов.

  1. Влезте в „Настройки -> Улеснен достъп“
  2. След това влезте в менюто „Аудио и визуални“.
  3. Потърсете функцията „Звуци на заден фон“ и я включете.

Оттук можете да избирате измежду няколко различни звука:

  • Балансиран шум
  • Ярък шум
  • Тъмен шум
  • Океан
  • Дъжд
  • Поток

След като изберете най-успокояващия за вас звук, можете да регулирате силата му в менюто „Звуци на заден фон“. Това ви позволява да регулирате силата на звука на белия шум независимо от другите функции на смартфона ви. Има и опции за включване на фонови звуци, докато възпроизвеждате други мултимедийни файлове, пише kaldata.com.

Друг съвет за по-добър сън

Фоновият шум не е единственият съвет за iPhone, който може да ви помогне да спите по-добре. Нощният режим е друг удобен и популярен инструмент, който работи чрез автоматично регулиране на яркостта на дисплея на екрана ви.

По-конкретно, настройката превключва дисплея ви от по-хладни към по-топли нюанси, а на сутринта връща нормалните му нюанси. Можете да активирате тази функция, като отидете в „Настройки > Екран и яркост > Night Shift“. През нощта ярките светлини могат да бъдат също толкова вредни за вас, колкото и синята светлина, защото събуждат мозъка ни.