Социалната мрежа за споделяне на видео TikTok измести Instagram. Това показват данните на анализаторската компания Sensor Tower, цитирани от CNET.

Приложението е било изтеглено над 1,5 млрд. пъти от потребителите на Android и iOS. Това го прави третото най-теглено приложение през тази година. На първо място е WhatsApp, а на второ е Messenger. Facebook и Instagram са съответно на четвърто и пето място.

От началото на 2019 г. досега TikTok записва над 614 млн. изтегляния. Най-много от тях са регистрирани в Индия – 466 млн. На второ място е Китай със 173 млн. тегления, а на трето – САЩ със 123 млн. Sensor Tower отчита само тегленията от официалните магазини App Store и Google Play. За Android обаче има доста други магазини за приложения, така че реалният брой на инсталациите на TikTok вероятно е по-голям.

TikTok се радва на много голяма популярност напоследък, но с нея идват и известни проблеми. По-рано този месец приложението привлече вниманието на американското правителство, заради опасения за националната сигурност. TikTok е собственост на китайската компания ByteDance, която преди две години придоби и американската Musical.ly за 1 млрд. долара.

Опасенията на САЩ са дали се спазват стандартите за сигурност на данните на потребителите и дали те не са пратени в Китай, пише vesti.bg. TikTok казва, че данните на американските потребители се съхраняват в САЩ и Сингапур, но не и в Китай и компанията не е повлияна от китайското или което и да е друго правителство.