Космическият кораб "Старшип" на "Спейс Екс" за полети до Луната, Марс и други места в Слънчевата система може да бъде изпратен в орбита след по-малко от шест месеца. Това заяви основателят на компанията Илон Мъск по време на презентация в стартовия комплекс в Бока Чика, Тексас.

Стриймваното на живо събитие беше посветено на 11-годишнината от първото извеждане на полезен товар в орбита с ракета-носител "Фалкон-1" на компанията.

"Може да прозвучи безумно, но искаме да достигнем орбита след по-малко от шест месеца", заяви Мъск, представяйки кораба "Старшип", предназначен да транспортира екипаж и товар до Луната, Марс и други места в Слънчевата си система и да каца перпендикулярно при завръщането си на Земята, пише "Монитор".

Илон Мъск потвърди, че първият тестов полет на кораба на височина 20 километра ще бъде осъществен след 1-2 месеца.

Космическият кораб "Старшип" за многократна употреба на "Спейс Екс" е проектиран да лети на дълги разстояния и да транспортира до 100 души и голямо количество товари. Мъск нееднократно е подчертавал, че основава компанията си през 2002 г. с цел да помогне на човечеството да колонизира Червената планета.

Корабът ще бъде използван повече от веднъж, обяви Мъск. И ще пренася товари, което ще улесни евентуално създаване на бази на Луната, както и за изграждане на градове на Марс. Според него "Старшип" ще бъде най-мощният космически кораб в историята, който ще отведе хора на Луната, Марс и отвъд.

Шефът на "Спейс Екс" също говори и за ракетата носител Super Heavy, която ще бъде използвана за изстрелването на "Старшип" в орбита. Тя ще бъде с повече от 30 двигателя, а "Старшип" - шест двигателя.

Ракетата има две степени – ускорителят Super Heavy и частта, в която е и самият "Старшип". Общата му маса е около 120 тона (Мъск се надява теглото да бъде намалено), а дължината е 50 метра.

Мъск не пропусна и темата за външния вид на кораба си – ракета от блестяща стомана, покрита с тънък слой огнеупорна прозрачна керамика. По думите на предприемача, той е влюбен в стоманата: „Всички мислят, че стоманата е тежка. Не! Всъщност това е най-леката конструкция. Използването на стомана е най-доброто производствено решение в цялото това начинание. Стоманата марка 301 запазва здравината си при свръхнизки температури, което важи и най-добрите композитни материали и алуминия“, твърди създателят на "Спейс Екс".

Mъcĸ oтгoвopи нa въпpocи, cpeд ĸoитo и пyблиĸaция в Тwіttеr нa aдминиcтpaтopa нa НАСА Джим Бpидeнcтийн. Cпopeд нeгo пpoгpaмaтa изocтaвa c цялa гoдинa oт гpaфиĸa cи. Toй cъщo тaĸa зaяви, чe aгeнциятa oчaĸвa дa види cъщoтo нивo нa eнтycиaзъм, ĸoeтo ce нaблюдaвa oĸoлo "Спейс Екс", ĸaĸтo и инвecтиции нa дaнъĸoплaтцитe нa CAЩ.

"Oт глeднa тoчĸa нa pecypcитe нa "Спейс Екс", ниe cмe cъcpeдoтoчeни глaвнo въpxy пpoeĸтитe зa Fаlсоn и Drаgоn. Дa бъдe яcнo, чe нaиcтинa мaлъĸ пpoцeнт oт ЅрасеХ e oтгoвopeн зa paзpaбoтвaнeтo нa "Звездния ĸopaб" (Ѕtаrѕhір)", ĸaзa Mъcĸ.

„Какво бъдеще искате за себе си?“ - попита аудиторията Мъск, като предложи два варианта – „Да останете земен биологичен вид или да се превърнете в космически обитатели?“. А след това изрази надежда, че човечеството ще избере втория вариант. Рано или късно цената на космическите полети трябва да се долижи до цената на самолетните, обеща той за пореден път.

По време на презентацията бе показана историята на "Спейс Екс".

На 28 септември се навършиха 11 г. от първия полет на "Спейс Екс" в орбита. Оттогава са извършени 78 изстрелвания, "Спейс Екс" е единствената компания, която използва едни и същи ракети и кораби по повече от веднъж.

Преди няколко години Мъск обяви плановете си за колонизиране на Марс и да закара един милион души на планетата. Според плановете му, представени през 2016 г., хората ще могат да пътуват до планетата през 2025 г. Той също така призна, че първите колонизатори на Марс едва ли ще могат да се върнат на Земята.

НАСА предвижда най-рано през 30-те години на това столетие да бъдат изпратени хора на Марс.

През август основателят на "Спейс Екс" съобщи за успешното изпитание на прототипа "Стархопър". В рамките му бяха тествани инженерни решения, които трябва да залегнат в кораба "Старшип".

По време на речта си Илон Мъск заяви още, че не вярва в извънземни, тъй като няма признаци за съществуването им.