Нова технология иска да подобри общата характеристика на бирата, която пием, и храната, която ядем. Както и на всякакви други напитки. Тя ще повиши качеството и ще ускори производството.

Откритието е дело на Induction Food Systems (IFS), стартъп свързан с университета Purdue. Първият кръг от тестове е приключил. Тяхната система предлага възможности за загряване при поискване.

„Изморихме се да гледаме остарели процеси за загряване на храна и напитки по време на производството. Говорим за остарели технологии, например тези на пара. Става бавно, изисква много енергия и отнема част от вкусовете и текстурата на крайния продукт.“, разказва съоснователя на IFS Франческо Аймоне от Университета на Колумбия.

Първият продукт на марката се очаква да бъде на пазара до няколко месеца. Става въпрос за течна нагряваща система, която да се използва в производството на бира, сокове и други течни продукти.

Аймоне е горд с резултатите, които се постигат по отношение бързината ефективността на производството. Системата на IFS, която работи при поискване, използва plug-and-play компоненти за загряване. Процесът се случва посредством електромагнитна енергия и индукция. При тях контролът на температурата е до 6 пъти по-добър от този при конвенционалните методи в бранша. Производителите няма да пускат предварително машината или да я държат постоянно пусната, ако нямат нужда, а ще получават топлината на момента.

Производството на енергия по електронен път е в пъти по-ефективен процес от изгарянето, което трябва да осигури производството на пара.

„Знаем, че производителите искат и имат нужда от пъргави, отзивчиви и устойчиви възможности за загряване. Готови сме да посрещнем тези нужди с нашата технология.“, продължава Аймоне.

Пазарът за отоплително оборудване в сегмента за храни и напитки е на стойност 20 милиарда долара, посочва той.  След като IFS реши проблема с нагряването на храни и напитки, екипът ще се концентрира върху лепкавите остатъци по оборудването, които остават след края на производствения процес.

Останките неминуемо въздействат на качествата, макар и да не става на въпрос за нещо отровно.

„Представете си, че ще си пържите яйца и на тигана има залепнало парче от предишно готвене. Предварителните ни тестове сочат, че можем да намалим замърсяването до 30% в някои случаи.“, завършва той.

Важно ли е следването на традиции в производството на храни и напитки? Виждаме го много често да се изтъква като предимство в продажбата на бира.Подобни нововъведения могат ли да развалят усещането на крайния потребител, или по-скоро няма да привлекат вниманието му?Разбира се, можем ли реално да смятаме, че някой в днешно време произвежда нещо по традиционна методика и по традиционна рецепта?