Астероидът, наречен 2024 JN16, широк приблизително 4 метра, беше открит едва на 12 май, а вече на 14 май в 12:50 часа българско време той премина покрай нашата планета на разстояние, близко до космическите стандарти - 18 500 км. Това е приблизително 6% от разстоянието до Луната и приблизително 50% от разстоянието, на което сателитите в геостационарна орбита се въртят около нашата планета.

Според проекта Virtual Telescope, новата космическа скала 2024 JN16, въпреки че е прелетяла много близо до Земята, не е променила траекторията си и не е паднала върху нашата планета, пише Space. Според НАСА във вторник, 14 май, още четири астероида прелетели покрай Земята, които били много по-големи по размер, единият от които беше сравним с размера на пътнически самолет. Всички те също продължиха своето пътуване през космоса и не причиниха вреда на нашата планета.

Тази космическа скала принадлежи към група близки до Земята астероиди, наречени Аполос, чиито орбити се пресичат със земните. Най-известната скала от тази група е метеорит, навлязъл в земната атмосфера и избухнал над руския град Челябинск през 2013 г. Силата на експлозията е била по-силна от тази на ядрена бомба.

 

По време на приближаването на астероида 2024 JN16 към Земята, той беше на разстояние, което е приблизително 6% от разстоянието от нашата планета до Луната (384 400 км) и около половината по-близо от сателитите, обикалящи около Земята в геостационарна орбита (35 700 км). 

Тъй като астероидът летеше толкова близо до Земята, той имаше много висока яркост, която е еквивалентна на магнитуд 13. Сега астероидът вече е на разстояние от приблизително 300 хиляди километра от Земята.