В резултат от непредвиден инцидент мобилният трафик на няколко европейски мобилни оператори в продължение на два часа е преминавал през китайската телекомуникационна компания China Telecom.

Интернет трафикът преминава по планетата чрез множество мрежи. Това движение се осъществява по строго определени маршрути, зададени с помощта на мрежови политики и правила. За обмена на информацията за маршрутизацията на трафика на различните мрежови системи интернет провайдърите и мрежовите оператори използват BGP протокола. Грешките в BGP могат да доведат до препращане на трафика по съвсем друг маршрут.

Bleeping Computer съобщи, че проблемът е възникнал на 6 юни тази година в швейцарския дата център Safe Host в система номер AS21217. В резултат от този инцидент над 70 000 маршрута са били препратени към China Telecom (AS4134).

Директорът на Oracle Internet Analysis Дъг Медори (Doug Madory) заяви, че инцидентът е засегнал мрежите на швейцарската компания Swisscom (AS3303), холандската KPN (AS1130), както и френските Bouygues Telecom (AS5410) и Numericable-SFR (AS21502). В резултат от това китайската China Telecom е получила трафика и го е изпратила по-нататък в уеб пространството.

По този начин China Telecom е застанала по средата между източника на трафик и получателя и по този начин би могла да прихване всичката информация на европейските компании. Инцидентите от подобен род обикновено са с продължителност няколко минути, но това явно е рекорд.