Марк Зукърбърг и неговата компания Meta стартираха днес новата си социална мрежа Threads, която е аналог на Twitter на Илон Мъск.

Новото приложение, което е достъпно на мобилни платформи и в мрежата, е много подобно на външен вид на Twitter и позволява на потребителите да публикуват съобщения от 500 знака до своите потребители, в сравнение с 280 знака в социалната мрежа на Мъск, съобщава Business Insider. Всяка публикация може да включва връзки, снимки и видеоклипове с дължина до пет минути - двойно повече от това на основния си конкурент. Западни наблюдатели вече нарекоха Threads „убиеца на Twitter“.

Новата социална мрежа на Meta вече има някои ранни потребители на знаменитости, включително Gordon Ramsay, Shakira, Stephen Bartlett, Gary Vee и други. Освен това не е необходима отделна регистрация - ако имате акаунт в Instagram, значи вече сте регистриран и можете да използвате Threads. Вашето потребителско име в Instagram ще остане, но можете да го промените, след като настроите акаунта си. Между другото, не е нужно да търсите правилните хора ръчно - можете да следвате същите акаунти, които вече следвате в Instagram.

Трейдс, Туитър, Марк Зукърбърг, Илон Мъскцял екран
Марк Зукърбърг вече е активен в социалната си мрежа

Марк Зукърбърг написа в Threads , че само за 7 часа броят на потребителите на социалната мрежа е надхвърлил 10 милиона души.

„Нашата визия е да вземем най-добрите части от Instagram и да създадем ново изживяване за текстови съобщения, идеи и разговори за това, което мислите“, каза Зукърбърг в Instagram.

Напоследък Twitter, поради изразителната система за управление на социалните мрежи и скандалите, има много алтернативи под формата на: Bluesky, Mastodon, Spill, Substack Notes и други. Потребителите активно обсъждат как Мъск е прекарал тази вечер и дали е гледал стартирането на Threads, а може би дори самият той вече анонимно се е абонирал за социалната мрежа на Зукърбърг, за да критикува своя конкурент под псевдоним.