В края на 2018 година, китайският учен He Jiankui направи нещо, което му навлече гнева не само на колеги, но и на китайското правителство. Той дръзна да предприеме генетична модификация на човешки ембриони, с намерението те да бъдат износени. В последствие се родиха две деца. Това даде началото на една опасна ера в генното инженерство.

Големи имена от областта на генетиката определят като безумна идеята да се модифицират бебета. Ново проучване, публикувано в Nature Medicine, изразява съмнения, че промените в ембрионите могат да доведат до кратък живот на двете деца.

Аргументите „против“ са безброй и са далеч не само от етична гледна точка

Планът на Хе е да промени ембрионите, така че двете близначки да са неуязвими към ХИВ вируса. За да постигне това, той прави промени в гена CCR5. За него не е ясно дали рискът си струва, макар и това да може да бъде голяма крачка срещу ХИВ.

Научната работа разглежда смъртността на 400 хиляди души. Фокусът са хора, при които естествено има тази CCR5 вариация. Това, което екипът открива, е че хората с въпросната мутация имат по-малка продължителност на живота. Има предположение и за точната причина.

CCR5 се смята за замесен не само в това как тялото ще се справи с гореспоменатия вирус, но и с други болести – като например грип. Заключението е, че животът се съкращава, тъй като организма с тази мутация е по-уязвим към въпросните болести. Сами може да се сетите, че грипът е много масово срещан и не е шега. Изчисленията сочат, че хората с CCR5 мутация имат 20% по-голям шанс да не доживеят до 76 години.

„Има много причини да не се занимаваме с генно инженерство над бебета. Една от тях е, че трудно можем да предвидим ефекта на мутациите, които създаваме.“, казва Размус Нилсен, водещ автор на научния труд, пред NPR.