Колко често ви се е случвало да осъзнаете, че сте си изградили грешна представа за външния вид на човек според гласа му? Уговаряте среща по телефон, предполагате с кой ще се видите и той после се оказва коренно различен.

Изглежда, че изкуственият интелект може да е по-успешен от нас в предположенията за външния вид на хората, слушайки техния глас. Разбираме това от ново проучване.

То е публикувано миналия месец и се нарича Speech2Face: Learning the Face Behind a Voice. Дело е на група от учени на MIT. Те разработили алгоритъм, който сравнително точно предвижда и генерира портрет на човек, на база на неговия говор.

За да научат AI да работи, учените му показват сто хиляди клипа от YouTube, на които се виждат различни говорители. Това позволява на алгоритъма да асоциира определени звуци с определени черти от външния вид.

Трябва да се отбележи, че направените от робота портрети не са абсолютна реплика на това как изглежда даденият човек. Взимайки предвид, че като информация разполага само с неговия глас, алгоритъмът е доста точен.

Технологията, макар и леко смущаваща, има редица потенциални приложения. Тя може да помогне на полицията в издирвания и разследвания, може да помогне в борбата с различни измами.

Ето няколко примера от проучването: