Първият човек с мозъчен имплант Neuralink игра Mario Kart на Nintendo само с ума си. 29-годишният Ноланд Арбау публикува и статус в социалната мрежа Х, написан "на ум" с помощта на поставения в главата му чип.

"Първо ме помислиха за бот и спряха поста ми. Мъск възстанови публикацията ми, защото това всъщност съм аз", споделя Арбау. Малко по-късно Мъск веднага се похвали с "технологичната телепатия", която предлага компанията му. "Това ще промени света", добави Арбау, който е парализиран напълно под врата си.

По-впечатляваща е демонстрацията на играта Mario Kart. Арбау изглежда има доста добър контрол, завивайки толкова прецизно, колкото ако играеше с джойстик. Той дори успява да застреля друг играч по време на теста.

Други впечатляващи постижения, които Арбау е постигнал с импланта Neuralink, включват възможността да играе стратегическата видео игра Civilization VI.

Прогресът е забележителен, като Арбау се научи да ползва мишка с ума си само преди месец, съобщава Dir.bg. Добрите новини помагат на Neuralink да възвърне своите позиции, след като през 2023 година стана ясно, че много от тестовите животни с имплантиран мозъчен чип са загинали при опитите.

През ноември 2023 година Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) в САЩ е подложена на натиск от конгресмени да разследва основателя и собственик на Neuralink Илон Мъск, който може да е подвел инвеститорите, като не е разкрил ужасните ефекти от мозъчните си импланти при опитите с примати.

Мъск обещава, че мозъчния чип на Neuralink ще може да облекчи положението на парализирани хора, както и на пациенти с аутизъм, шизофрения, депресия и проблеми с контрола на теглото.

В по-късен етап мозъчния му чип обещава свръхчовешки възможности. Постигането на технологична телепатия е едно от най-реалистичните за изпълнение обещания на Мъск.

Не всички са оптимисти относно технологията. Според ученият Ави Льоб От Харвард, тя може да доведе до появата на мисловна полиция.

Способността да се превеждат мислите позволява и те да се четат.

"Да предположим, че Министерството на вътрешната сигурност установи чрез достъп до метаданните от мозъчния чип, че някои граждани показват враждебни мисли към САЩ и американската държава. Дали федералните власти биха имали правно основание да преследват или да хвърлят в затвора тези хора, ако те си мислят за престъпления, преди мислите им да се материализират в действие?", пита Льоб.

Тайните на съзнанието ни биха били поставени под изключителен риск. Не е за подценяване и факта, че Мъск има система за глобален сателитен интернет, която в един момент може да улесни следенето. Други питат, дали работата на мозъчния имплант може да бъде "двуканална" и да позволява влияние или контрол.