В картата, публикувана от платформата Zap-Map се виждат 8471 електрически зарядни станции с общ брой зарядни точки 13 613. Обикновените бензиностанции за бензин и дизелово гориво с страната са 8400, и стават все по-малко.

През изтеклата една година във Великобритания се наблюдава съществен ръст от 57% на обществените зарядни станции с електромобили. Те вече могат да се видят във всички ъгълчета на страната.

Разширяващата се зарядна мрежа се подкрепя и от държавната политика, целта на която е електрифицирането на всички нови електромобили, микробуси и лекотоварни камиони да стане до 2040 година.

„Държавният и частният сектори активно инвестират в инфраструктурата на зарядните станции във Великобритания, за да се осигури необходимия брой зарядни колонки за непрекъснато нарастващия електрически флот. През изминалия месец наблюдавахме бърз темп на промени. Векът на автомобилите с ДВГ приключва и сега са актуални електромобилите с нулева вредна емисия“ – каза техническият директор на Zap-Map Бен Лейн.

Zap-Map обяви за настъпването на преломен момент: в страната зарядните станции вече са повече от бензиностанциите – 8471 срещу 8400.

Едновременно с растежа на броя на зарядните станции се увеличава използването на технологиите за бързо зареждане на акумулаторните блокове. Досега бързите зарядни за електромобили бяха с мощност 50 KW, с които стандартният електромобил се зарежда за 40 минути. Най-новите зарядни станции са с мощност 350 KW.