Калифорнийската компания за добив на криптовалута Plouton Mining започва строежа на най-голямата в Северна Америка ферма за добив на биткойни с помощта на слънчева енергия. Фермата ще бъде изградена в западната част на пустинята Мохаве, Калифорния.

Plouton, която е дъщерна компания на Plouton Group Holding съобщи, че в избрания район на Западна Мохаве с площ около 49 акъра ще бъдат инсталирани слънчеви панели, които ще генерират от 10 до 13 мегаватчаса електрическа енергия дневно. Фермата ще работи 330 дни в годината. В своето обръщение към медиите генералният директор на компанията Рамак Седиг отбеляза:

„Това съчетание на природна енергия и съвременни технологии ще постави началото на следващия етап от еволюцията за добив на биткойни. По този начин главната криптовалута биткойн ще стане още по-стабилна с устойчива децентрализирана мрежа“.

Ръстът на цената на основната криптовалута отново направи рентабилен добивът на биткойни, като едновременно с това се увеличи децентрализацията, понеже по-малките участници вече имат по-лесен достъп до криптовалутния пазар.

Един от факторите за налагане на регулации на биткойна бе, че за неговия добив се изразходва много енергия, което нанася вреда на околната среда. Сега този фактор постепенно се елиминира и до края на тази година за 70% от целия добив на биткойни ще се използва единствено възобновяема енергия.