За хитра измамна схема сигнализират потребители на iPhone.

Проблемите със сигурността не са ново явление в технологичната индустрия. Хакерите постоянно търсят нови начини да откраднат вашите пари и самоличност - включително чрез WhatsApp.

През изминалия месец Apple предупреди за нов риск от хакване и даде някои ключови насоки как да се предпазите.

Застрашени са тези, които използват многофакторно удостоверяване (MFA).

MFA се използва от много хора. Именно чрез тази функция става потвърждаването на самоличността ви, когато влизате във ваш акаунт, например банковото ви приложение.

Това може да стане чрез приложение за удостоверяване, както и чрез текстово съобщение до личния ви телефон или съобщение до вашия имейл.

Новата фишинг атака включва това, което на пръв поглед изглежда като грешка във функцията за нулиране на парола на Apple, където десетки известия се изпращат на началния екран, казвайки ви да нулирате паролата си за Apple ID.

Ако щракнете върху „не разрешава“ вместо върху „разрешаване“, както искат хакерите, измамниците се обаждат на жертвата си, представяйки се за поддръжка на Apple, като искат да „потвърдите“ акаунта си, като споделите своя еднократен код OTP (One Time Password – еднократна парола). Имайте предвид, че подобни кодове са ви изпратени от Apple, в които изрично се казва „не споделяйте с никого“.

Бизнесменът Парт Пател, разказа в платформата „X“ за опита си с новия метод за хакване, известен като „MFA bombing“ или „push bombing“.

„Всичките ми устройства бяха засегнати. Беше като това системно известие от Apple за одобрение (нулиране на паролата на акаунта). Трябваше да отхвърля над 100 известия.“

Ако кажете OTP на хакерите, те ще могат да ви блокират от вашия акаунт в Apple и дори дистанционно да изтрият всичките ви устройства.

Потребителите на iPhone трябва да останат бдителни в тази ситуация, като е важно да се отбележи, че Apple никога не ви се обажда при инциденти със сигурността.

Един от начините да не станете жертва на това е да подобрите сигурността на Apple ID с ключ за възстановяване. Това е мястото, където Apple ще ви даде произволно генериран код от 28 знака, който помага за подобряване на сигурността на вашия iPhone или iPad.

Превод: GlasNews.bg