Макс Тегмарк, физик и експерт в сферата на разработването на изкуствен интелект в Масачузетския технологичен институт, предупреди, че съществува 50-процентова вероятност технологиите, които в момента се създават, да заличат човечеството, в случай че те развият по-голяма интелигентност от самия човек.

В интервю за шведската телевизия SVT ученият се позова на изчезването на различни видове с течение на времето, за да алармира за бъдещето на човечеството. В тази връзка Тегмарк напомни, че по-интелигентните видове на Земята са били в основата на изчезването на други, давайки пример с птицата додо.

Експерти разкриха защо не трябва да прегръщате кучетата

Физикът обясни, че и човечеството може да го очаква същата злочеста съдба, когато изкуственият интелект надмине човешкият. Той обаче уточни, че няма представа кога може да се случи това, тъй като хората не можем да предвиждаме с точност подобни събития.

Около половината от всички видове на планетата вече са унищожени от нас, хората. Те загубиха, просто защото ние бяхме по-умни от тях. Но ако хората си позволим да загубим контрол над машините и те станат в пъти по-интелигентни от нас, тогава нещата могат да се развият много, много лошо за нас, коментира ученият.

Изкуствен интелект превърна родни политици в анимационни герои СНИМКИ

Макс Тегмарк е един от учените, подписали се в декларация, която призовава човечеството да вземе мерки срещу разрастването на влиянието на изкуствения интелект, преди да е станало твърде късно,информира novini.bg.

Някои от водещите учени на планетата дори алармираха, че в обозримо бъдеще изкуственият интелект може да бъде ползван за създаването на автономни армии, както и на роботи, които да бъдат способни да убиват по собствена преценка. По думите им това е напълно реален сценарий, ако хората не подходят с нужния прагматизъм и разум по отношение на изкуствения интелект.

Снимка: Pixabay