Астрофизиците използват тъмната материя, за да обяснят аномалиите, които се наблюдават във Вселената. За разлика от обикновената материя, тъмната материя не излъчва, абсорбира или отразява светлина, което я прави невидима и откриваема само чрез гравитационното си влияние.

Нов анализ на космически наблюдения и създадени симулации позволиха на астрофизиците да потвърдят съществуването на неуловим компонент на Вселената. Резултатите от изследването са публикувани в списание Monthly Notices на Кралското астрономическо общество, пише Earth.

Учените проучват дали Вселената може да бъде напълно обяснена с материя, която може да се види и измери директно, или дали тъмната материя е необходима, за да обясни наблюдения, които иначе остават необясними.

Повечето астрофизици сега вярват, че тъмната материя е необходима, за да се обясни поведението на звездите и галактиките. Според авторите на изследването те са показали как реално наблюдаваните връзки могат да се използват като основа за тестване на два различни модела за описание на Вселената. Тоест със и без тъмна материя.

Учените анализираха наблюденията на космоса и създадоха симулации, които взеха предвид както обикновената, така и тъмната материя. Използвайки симулации, учените са пресъздали характеристики, които се наблюдават в реални галактики и са трудни за обяснение без наличието на тъмна материя. Резултатите показват, че тези характеристики наистина съответстват на очакваните във вселена с тъмна материя. По този начин моделът на тъмната материя на космоса е най-доброто описание на Вселената, смятат астрофизиците.

Тъмна материяЦял екран
Снимка: EarthSky

Учените също са изследвали връзката между видимата материя и предполагаемото присъствие на тъмна материя в галактиките. Наблюдаваните галактики изглежда се подчиняват на тясна връзка между обикновената материя и предполагаемата тъмна материя. Въпреки че някои учени смятат, че това, което се приема за тъмна материя, е доказателство, че настоящата теория за гравитацията е грешна.

Според учените тъмната материя не само предсказва връзката, но за много галактики тя може да обясни това, което се вижда при наблюденията и това е по-естествено, отколкото предполага теорията за модифицираната гравитация.

Интересното е, че наблюденията, които потвърдиха тези характеристики, първоначално бяха извършени от поддръжници на теорията, че във Вселената няма тъмна материя.

Според авторите на изследването, когато звездите се раждат и умират, те експлодират, образувайки свръхнови, които могат да формират центрове на галактики, което естествено би обяснило съществуването на тези характеристики. Тоест характеристиките, които учените са изследвали, изискват както съществуването на тъмна материя, така и отчитане на физиката на обикновената материя.

Сега астрофизиците искат да видят дали същата връзка може да се използва за разграничаване на различни модели на тъмна материя. Разбирането как се променя връзката при различни модели на тъмна материя може да помогне да се разберат свойствата на самата тъмна материя.