Първото масово извеждане на сателити от проекта Starlink протече без каквито и да било проблеми. Устройствата заеха необходимите орбити и успешно започнаха своята работа. През следващите тридесетина дни те ще продължат да набират височина със собствените си двигатели.

В края на месец май космическата компания на Илън Мъск SpaceX изведе в орбита около Земята 60 телекомуникационни сателита Starlink. Досега не бе съвсем ясно доколко успешна ще бъде тяхната работа, като Мъск допускаше, че част от тях няма да работят.

Въпреки съмненията, всичките 60 сателита безпроблемно започнаха работа, разпънаха слънчевите си панели и влязоха във връзка с наземните станции.

През следващите 3-4 седмици те трябва да се издигнат от сегашната орбита с височина 440 км към своите постоянни орбити с височина 550 км.

Всичките сателити имат двигатели, задвижвани с криптон, които им дават възможност да маневрират и да избягват сблъсквания. А в случай на повреда е предвидена процедура за безопасно извеждане на комуникационния сателит от орбита.

Това изстрелване на Falcon, която изведе в космоса 60 сателита Starlink наведнъж, е само началният етап от развитието на орбиталната сателитна мрежа Starlink. Компанията SpaceX възнамерява да изведе в орбита 12 000 от тези сателити. Това е няколко пъти повече от всички сателити, които днес се намират в орбита около Земята.