Информация за появата на следващото поколение PlayStation конзоли започна да се появява все по-често. Очаква се от Sony да ни осигурят грандиозен скок по отношение на производителността.

Това ще стане благодарение на 8-ядрен процесор на AMD, базиран на новата 7nm Zen 2 архитектура. Видеокартата ще е базирана на Radeon Navi платформата.

Очакваме поддръжка на 8K графики, ray tracing и 3D звук. Обещават ни ново SSD, което да намали драстично времето за зареждане на игрите, както и обратна съвместимост с PS4.

Да разгледаме в малко повече подробности

Всичко започна през октомври миналата година. Тогава президентът и изпълнителен директор на Sony Кеничиро Йошида официално разкри плановете за следващата конзола. Той беше лаконичен и тогава прочетохме във Financial Times просто:

 „В този момент мога да кажа, че ще трябва да предложим хардуер от следващо поколение.“

През февруари започна да се обсъжда евентуален прозорец от време, в който трябва да видим премиерата на конзолата.

Повечето източници посочиха, че това ще стане в по-късната част на 2020 година. Това съвпада с прогнозите на Sony, които гласят, че през март 2021 е заложен спад в доходността на корпорацията – на прост език може да значи голяма инвестиция непосредствено преди това.

След това през април видяхме Mark Cerny в интервю за Wired, което ни донесе информацията за хардуера под капака на конзолата.

Няма да повтаряме това, което посочихме по-горе, но ще добавим още няколко интересни неща от разговора с главния архитект на PS4. Новото SSD е направило възможно fast travel опцията в Spider-Man да се извършва за под секунда, в сравнение с 8-те секунди при PS4. Използвана е ранна версия на комплекта за разработчици. Cerny потвърди, че през 2019 няма как да видим конзолата, но вече разработчиците са започнали да получават нужните инструменти за работата им по проекти за PS5.

През май получихме информация какво ще се случи с поддръжката за PlayStation 4.

Поне още три години конзолата ще остане във вниманието на Sony. Ще видим по-бавен преход към следващото поколение и поне в началото ще има нови заглавия, които ще бъдат пускани и за двете конзоли.

По време на инвеститорска среща е направена гореспоменатата демонстрация със Spider-Man. Конзолата е показала и завидни способности за боравене с динамичните карти, които зареждат играта на порции, според движението на играча в реално време. Тук вече няма да виждаме класическия въртящ се кръг или екран за пауза между различните региони.

Този месец, макар и компанията да пропуска E3, получихме още официална информация.

Тя бе разпространена от CNET след интервю с новия директор на гейминг дивизията на Sony Jim Ryan. Той сподели, че ще можем да играем на 4K с честота на опресняване от 120Hz. Той обяви амбициите на компанията за следващо ниво услуга за стриймване на игри, но без детайли. Друго интересно нещо е, че ще се въведе възможност за прехвърляне на постигнатия прогрес в една игра между различните поколения конзоли.