Говори се, че Facebook вече има подписани споразумения с дузина фирми като PayPal, Uber, Visa и Mastercard. Те ще се включат в предстоящия проект за криптовалута, за който вече говорихме тук. Информацията идва от Wall Street Journal.

Източник запознат с материята е разказал, че фирмите инвестират по 10 милиона долара като част от консорциум, който ще управлява новото начинание на FB. Фирмите са от различни  браншове – финанси, електронна търговия, телекомуникации, рисков капитал.

Има вероятност новият криптовалутен играч да е прикрепен към кошница от национални валути, за да се избегне голямо колебание в курса му.

Разговорите с някои от партньорите продължават. Списъкът с участниците в консорциума може да се промени. Името на койна се очаква да е Libra, а на консорциума да е Libra Association.

Някои от фирмите са изразили притеснение, че новият проект може да се използва за пране на пари или за финансиране на тероризъм.

WSJ разказва, че нито Facebook, нито който и да е отделен член на групата, ще може да контролира валутата. Някои от тях ще управляват възлови точки, на които се обработва информацията за извършените транзакции.

Според няколко източници, други компании, които ще се включат в проекта, са fintech фирмата Stripe, сайтът за резервации Booking.com, е-магазинът MercadoLibre.

За мен лично най-ключова е подкрепата, която могат да получат от Visa и MasterCard. Te реално контролират огромна част от световните плащания. Ако виждат потенциал, значи такъв може да има наистина.

Говори се, че на 18 юни може да има някакво официално събитие, което да ни открехне официално за случващото се.