В актуализация на политиката си за поверителност платформата X, известна като Twitter, ще събира биометрични данни на своите потребители, като например снимка на лицето им.

Хората, които са се регистрирали за абонаментната услуга X Premium, могат да изберат да предоставят селфи и снимка на документ за самоличност за проверка.

В политиката се посочва също, че X може да събира данни за трудовата заетост и образованието, съобщи BBC.

Това ще бъде с цел "да ви препоръча потенциални работни места, които да сподели с потенциални работодатели, когато кандидатствате за работа".

Новата политика за защита на личните данни ще влезе в сила на 29 септември. Тя гласи:

"Можем да събираме и използваме вашата лична информация (като например трудова история, образование, предпочитания за работа, умения и способности, активност и ангажираност при търсене на работа и т.н.), за да ви препоръчаме потенциални работни места, да я споделим с потенциални работодатели, когато кандидатствате за работа, да дадем възможност на работодателите да намерят потенциални кандидати и да ви покажем по-подходяща реклама."

BBC свързва промяната със спекулациите, че X може да започне да предлага услуги за набиране на персонал. Според информацията, през месец май X Corp е придобила услуга за набиране на персонал в областта на технологиите, наречена Laskie.

Това е първото придобиване на компания, откакто миналата година Илон Мъск купи Twitter, както се наричаше тогава, за 44 млрд. долара.

Либърти Витерт, професор във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, смята, този ход е в съответствие с опита на X да създаде "по-целенасочени и индивидуални преживявания за потребителите" и конкурентните платформи като LinkedIn.

Според нея обаче, тази промяна е от онези, с които потребителите "трябва да бъдат абсолютно внимателни", предупреждавайки, че може да се стигне до злоупотреби от работодателите, като например да се използват туитове, ретуитове или следвани акаунти, за да вземат решения за дадена работа.

Според X събирането на биометрични данни – термин, който обхваща данни, свързани с физическите характеристики на дадено лице, като сканиране или пръстов отпечатък, е предназначено за потребителите на X Premium.

Компанията коментира пред BBC: "X ще даде възможност да се предостави техният  документ за самоличност, комбиниран със селфи, за да се добави ниво на проверка. Биометричните данни могат да бъдат извлечени както от правителствения документ за самоличност, така и от селфи изображението."

Собственикът Илон Мъск потвърди и плановете на X да предостави на потребителите възможност за провеждане на видео- и аудиоразговори.

Той заяви, че функцията "работи на iOS, Android, Mac и PC" и че няма да е необходим телефонен номер. Не беше посочена обаче дата, на която новата функция за обаждания ще бъде достъпна.

Мъск има амбицията да превърне X в "приложение за всичко", в универсално звено за различни услуги, като това включва допълнителни функции и актуализации на политиката за поверителност, допълват от компанията.