Наскоро разбрахме, че компаниите Oppo и Xiaomi активно работят върху възможността за поставянето на предната камера под екрана на смартфона. По този начин става възможно създаването на дисплеи без каквито и да било прорези, заемащи на практика цялата площ на предния панел. Не се налага и използването на изскачаща камера, при която се използва сложна механична конструкция.

За реализирането на тази функция камерата, както обикновено е поставена в горната част на мобилното устройство. Но вместо прорез се използва друг подход. Камерата е покрита със специално стъкло с нисък коефициент на отразяване и висока прозрачност. Xiaomi използва технологично решение, с помощта на което тази част на дисплея става прозрачна само когато се прави снимка или се заснема видео. Прозрачният слой изпълнява ролята и на обектив на предната камера.

Xiaomi's Under-Display Camera Technology could be the ultimate solution for a Full Screen Display coexisting with a front camera! RT if you love it. #InnovationForEveryone pic.twitter.com/8e7EdEBn8J

— Wang Xiang (@XiangW_) June 3, 2019

Xiaomi добавя, че при този метод не се налага камерата и евентуалния прорез да бъдат възможно най-малки, а това дава възможност за повишаване качеството на заснетия материал. Благодарение на тази система може да се използва камера с голям оптичен сензор в сравнение с решенията с прорез или отверстие в екрана. Осен това, избягва се използването на каквито и да било механични компоненти с триене, характерни за изскачащите камери.

Xiaomi не уточни кога точно смартфоните с подобни камери ще излязат на пазара. Засега протичат тестовете на новата технология.