Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) съобщи, че екип от учени, ръководен от астронавта Сатоши Фурукава, е фалшифицирал резултатите от експеримент, предназначен да симулира ежедневието на борда на МКС. Космическата агенция ще порицае астронавта, но той все пак ще отиде на космическата станция догодина, пише Gizmodo.

JAXA каза в изявление, че агенцията ще подложи Сатоши Фурукава на дисциплинарни действия за фалшифициране на данни за резултатите от експеримент, в който са участвали 40 души. По време на този експеримент хората са били в затворени пространства, които симулират условия на космическа станция. Учените провериха състоянието на хората и какво са преживели по време на симулирания космически полет.

Участниците в експеримента прекарали около 2 седмици в специална институция в град Цукуба, североизточно от столицата на Япония - Токио. Според плана учените трябвало да оценят нивата на стрес и психическото здраве на участниците. За да направят това, учените трябваше да проведат проучване в края на експеримента.

Но вместо това двамата учени фалшифицирали данните за състоянието на участниците в експеримента, без да проведат каквито и да е проучвания, и включили невярна информация в окончателния доклад. Всъщност тези учени сами измислили какво да напишат в крайните резултати.

Сатоши Фурукавацял екран
Сатоши Фурукава Снимка: Wikipedia

Но представители на JAXA започнаха разследване, след като видяха, че нещо не е наред с окончателните данни. Експериментът на стойност 1,4 милиона долара не беше продължен и беше спрян. Представители на JAXA казаха, че учените, участващи в експеримента, казали, че са твърде заети, за да отделят достатъчно време за събиране на данни.

JAXA ще направи порицание на 58-годишния астронавт Сатоши Фурукава, който ръководи експеримента. Но тъй като той не е участвал лично във фабрикуването на данните, това няма да засегне предстоящата му мисия до МКС през 2023 г.

Японската агенция за аерокосмически изследвания също каза, че сега обмисля възможността да върне парите, получени от японското правителство за експеримента.

Представители на JAXA заявиха, че ще положат всички усилия това никога повече да не се повтори.

Превод: GlasNews