Apple стартира най-очакваното си събитие за 2023 година. Представянето на новите продуктите на компанията бе под наслов Wonderlust 

Голямата новост в дизайна на iPhone 15 и iPhone 15 Plus е премахването на нотч-а за селфи камерата му и замяна му с плаващ дизайн Dynamic Island. Устройствата са с USB-C порт за зареждане, а Apple се сбогува с Lightning конектора.

Apple предупреди милиони да държат своя iPhone далеч от гърдите си

Устройствата са с миналогодишния A16 чип, който дебютира при миналогодишния Apple iPhone 14 Pro и Pro Max.

Както миналата година, iPhone 15 и iPhone 15 Plus имат 6,1-инчови и 6,7-инчови дисплеи. Максималната яркост обаче вече е 2000 нита.

Цветните покрития на Apple вече са вградени в цялото стъкло, за да образуват впечатляващо ново цветно покритие. iPhone 15 се предлага в розово, жълто зелено, синьо и черно.

Задната камера на iPhone 15 вече включва 48-мегапикселов основен сензор, подобно на миналогодишната серия iPhone 14 Pro. Вторият сензор е с 12МР.

48-мегапикселовият сензор позволява режими на 1x и 2x оптично увеличение, заедно с обичайния 0,5x ултраширок обектив.

Портретният режим също е надграден в iPhone 15. Apple казва, че неговите портретни снимки със синтетично боке предлагат по-добро представяне при слаба светлина от всякога.

Освен това портретният режим ще се активира автоматично, когато снимате обект в режим на основна камера.

Устройството има SOS система, която може да изпраща сателитни сигнали, ако сте на място без обхват. Тази опция обаче ще е налична първоначално само в САЩ и е с абонамент, пише Дир.бг.

Продажбите на iPhone 15 и iPhone 15 Plus стартират на 22 септември. Цената на iPhone 15 започва от $799, а iPhone 15 Plus започва - от $899.

По-нагоре в гамата стоят iPhone 15 Pro и 15 Pro Max. Устройствата са съответно с 6,1-инчови и 6,7-инчови Super Retina XDR OLED дисплеи.

iPhone 15 Pro и 15 Pro Max използват новия 6-ядрен 3-нанометров чип A17. Чипът има функция за Ray tracing в игрите. Досега тази технология бе налична само за гейминг компютрите. Мощният процесор позволява за пръв път игри за компютри и конзоли, като новия Resident Evil 4, да се играят на телефон.

Имате ли стар Айфон? Продадоха 106 пъти по-скъпо 16-годишен модел СНИМКА

Те са с корпус от матиран титан вместо корпус от неръждаема стомана. По думите на Apple това е най-лекият Pro-модел. Титаниевата сплав на корпуса е същата, използвана на марсоходите на НАСА.

Основната камера е тройна, но по думите на Apple те са равностойни на 7 различни камери. Ново нано покритие на лещите намалява отблясъците на обектива. Сензорът от 48MP има подобрена производителност при слаба светлина. Вече се поддържа 48MP HEIF (вече не само ProRAW).

Камерата на 15 Pro Max обаче е по-добра, защото позволява 5х оптичен зуум. Това е възможно благодарение на дългоочакваната перископична камера, която е част от устройствата на Huawei и Samsung от няколко години насам.

За Vision Pro, iPhone 15 Pro вече заснема и "пространствено видео". Той използва ултрашироката и основната камера за създаване на 3D видеоклипове.

Цената на Phone 15 Pro започва от $999, а на iPhone 15 Pro Max от $1199.

Apple представи и умния часовник Watch Series 9. Той е с новия процесор S9, имащ 4 ядра за изкуствен интелект. Показването на по-живи анимации и интеграцията на Siri с часовника е една от най-важните новости в устройството.

Мощният процесор позволява на Siri да следи по-добре вашето здраве, а часовникът да отчита по-прецизно вашите лични показатели - здравни или при тренировка.

Дисплеят е рекордно ярък с 2000 нита.

Часовникът може да се управлява без да докосвате екрана и само с една ръка. Това е възможно с функцията Double tap, която се активира, когато докоснете палеца и показалеца си.

С този жест може да вдигате и затваряте на обаждания, да отваряте приложения и да спирате алармата. Double tap е възможен именно благодарение на интегрирания изкуствен интелект в процесора S9.

Apple споделя, че голяма част от частите на часовника, включително батерията е направена от рециклирани материали. Производството също се осъществява със "зелена енергия" от възобновяеми и екологични източници. Резултатът е, че целият часовник е карбоново неутрален. Apple се отказва от употребата на естествена кожа. Вместо това компанията е изобретила нов текстилен материал за каишките.

Новият Apple Watch Ultra 2 е устройството с най-ярък дисплей, създаван от компанията. Максималната яркост е 3000 нита. Това позволява часовникът да се ползва под екстремното Слънце на пустинята.

Ultra 2 е с по-издръжлива батерия и е насочен към гмуркачи, катерачи, запалени спортисти и хора с приключенски дух.

Батерията обаче може да издържи едва 72 часа без зареждане в пестящ енергията режим и 36 часа в стандартен ден.

Моделите разполага и с нов Action бутон, който да увеличи функционалността им. С негова помощ може бързо да пускате камерата или да активирате гласови записи.