Всички звезди умират и преди да умрат, те слагат край на живота на планетите, които се въртят около тях. Учените смятат, че подобни събития могат да се случат в много звездни системи в нашата галактика. Но сега за първи път учените са наблюдавали директно този процес.

След около 5 милиарда години нашето Слънце ще се превърне в червен гигант, защото ще навлезе в последния етап от своя жизнен цикъл, пише New Atlas. Това означава, че звездата ще се увеличи значително по размер и ще погълне Меркурий, Венера и дори Земята. Няма нищо необичайно в това и подобни събития са се случвали и продължават да се случват през цялото време. Дори докато четете това, някъде в галактиката хиляди звезди унищожават своите планетарни системи. Но астрономите никога не са виждали този процес директно.

планета, звезда, поглъщане на планетацял екран
Дори докато четете това, някъде в галактиката хиляди звезди унищожават своите планетарни системи. Снимка: New Atlas

Американски учени от Калифорнийския технологичен институт и Масачузетския технологичен институт представиха изследване, в което описват как са станали свидетели на смъртоносно взаимодействие между подобна на слънце звезда и планета.

Тази звезда се нарича ZTF SLRN-2020 и се намира на разстояние 12 хиляди светлинни години от нас, като за няколко месеца напълно "изяде" планетата, която е газов гигант и прилича на Юпитер по размери.

Астрономи са анализирали данни, получени от изследване на космоса с телескоп в обсерваторията Паломар, САЩ. Тези данни показват, че една от звездите внезапно е станала много по-ярка за 10 дни, след което отново се е върнала към нормалното. Анализът показа, че яркостта на тази звезда внезапно се е увеличила 100 пъти.

планета, звезда, поглъщане на планетацял екран
Анализът показа, че яркостта на тази звезда внезапно се е увеличила 100 пъти. Снимка: New Atlas

Първоначално учените предположиха, че са открили нова звезда. Тоест, това не беше просто открита и неизвестна звезда. Новите звезди или просто новите звезди в астрономията са звезди, които внезапно увеличават яркостта си за кратък период от време. Това се случва в бинарни звездни системи, където звезда бяло джудже (червените гиганти се превръщат в тях) взема материя от друга звезда. В резултат на този процес се натрупва твърде много материя и възниква експлозия, тоест експлозия на нова (да не се бърка с експлозии на свръхнови, след които звездите умират). Когато се случи тази експлозия, яркостта на бялото джудже става стотици, хиляди, а понякога дори десетки хиляди повече от тази на Слънцето.

Но последващите наблюдения на тази звезда показаха, че не е настъпила експлозия на нова, а фактът, че планетата е била погълната от звездата, в резултат на което яркостта на звездата се е увеличила значително. Според учените сценарият на случващото се е изглеждал така:

планета, звезда, поглъщане на планетацял екран
Ето основните етапи на далечния космически апокалипсис Снимка: New Atlas
  • Звездата ZTF SLRN-2020, която приключва своя жизнен цикъл, започна да старее и умира. Размерът й започва да се увеличава, докато звездата достигне орбитата на планетата.
  • Планетата се оказа твърде близо до звездата и започна да преминава през горните слоеве на нейната атмосфера и започна процесът на унищожаване на тази планета.
  • В същото време горните слоеве на плазмата на звездата и веществото на самата планета се смесиха и бяха изхвърлени в космоса, след което се превърнаха в прах.

Както показват по-нататъшни наблюдения с космическия инфрачервен телескоп NEOWISE, всъщност процесът на поглъщане е продължил цели 9 месеца. Но можеше да се види само в инфрачервена светлина, а във видима светлина се наблюдаваше само 10 дни.

Учените казаха, че в крайна сметка далечният Юпитер е паднал в ядрото на далечното Слънце, в резултат на което звездата е станала още по-голяма и е настъпила експлозия, тоест рязко увеличаване на яркостта. Той е заснет от наземен телескоп.

В това видео можете да видите как протича процесът на поглъщане от звезда на нейната планета

Може би това няма да се случи с нашия Юпитер след милиарди години, но Земята определено няма да има късмет, когато Слънцето започне да се разширява и „изяде“ най-близките до него планети. Може би нашите далечни потомци и може би дори представители на извънземни цивилизации, като астрономите сега, ще наблюдават как Слънцето поглъща нашата планета.

Превод: GlasNews