Такива проблеми като експлозия на батерията не се случват често, но са възможни. През 2016 г. всички смартфони Samsung Galaxy Note 7 бяха изтеглени след потребителски оплаквания, че са се запалили.

Защо батерията експлодира?

Литиево-йонните батерии имат два електрода, между които се намира слой от запалим органичен разтворител. Батериите на мобилните телефони са толкова тънки, че разстоянието между широките плоски електроди е малко. В случая на Samsung Galaxy Note 7, производствените дефекти притискаха тези електроди и им позволиха да се докоснат. Когато това се случи, батерията „дава на късо“ и генерира много топлина. Това ускорява химичните реакции, които произвеждат още повече топлина, а това води до състояние на термичен теч.

Учени от Националната лаборатория на Лорънс Бъркли (Berkeley Lab) и Калифорнийския университет в Бъркли потвърдиха, че наличието на големи локални токове вътре в батериите в покой след бързо зареждане може да бъде една от причините за термичното изтичане. Техните открития са представени в списанието ACS Nano.

Литиевите батерии също могат да се запалят, ако са презаредени или се зареждат при температури под 0 градуса по Целзий. Това води до натрупване на метален литий върху отрицателния електрод, което също в крайна сметка ще причини късо съединение, пише kaldata.com. Защитната верига в батерията трябва да предотврати това, но може и да се повреди.

Като цяло основните причини за експлодирането на батериите и акумулаторите включват:

  • нискокачествена продукция или брак;
  • прегряване (например, когато сте на слънце или близо до източник на топлина);
  • прекомерно зареждане;
  • физическо действие, като силен удар или натиск;
  • попадане на вода в батерията.

В допълнение, подобна ситуация може да възникне и ако устройството е под повишено натоварване или има пренапрежение по време на зареждането.

Как да избегнете проблеми с батерията

Въпреки че не всички ситуации могат да бъдат контролирани, все още можем да прилагаме някои мерки за безопасност.

За да избегнете експлозия на батериите и акумулаторите, следвайте тези прости правила:

  • не ги хвърляйте в огъня и не ги нагрявайте;
  • не допускайте контакт с метални предмети;
  • не ги заливайте с вода и не купувайте съзнателно некачествени стоки.

Освен това, не зареждайте телефона си по-дълго от необходимото и не зареждайте батериите за еднократна употреба.