Компанията майка на социалната мрежа Facebook и платформата за предимно снимково съдържание Instagram Meta Platforms проучва планове за стартиране на ново приложение в опит да измести Twitter като „дигитален мегдан” на света, предаде Ройтерс.

Приложението на Meta ще се базира на платформа, подобна на тази на приложението Mastodon - услуга, наподобяваща Twitter, която стартира през 2016 г. и сега има около 2 милиона активни потребители месечно.

Разхлабване: Facebook по-рядко ще блокира потребители

„Проучваме самостоятелна децентрализирана социална мрежа за споделяне на текстови актуализации. Вярваме, че има възможност за отделно пространство, където създатели на съдържание и публични личности да могат да споделят навременни актуализации за своите интереси”, каза говорител на Meta пред Ройтерс в изявление, получено по имейл. От съобщението не става ясно, кога Meta планира да пусне новото приложение.

Съоснованата от Марк Зукърбърг компания, която отбеляза бум на потребителите след придобиването на Instagram и WhatsApp в началото на 2010 г., в последно време среща силна конкуренция от страна на китайското приложение за кратки видеоклипове TikTok. Въпреки това, месечните активни потребители на приложенията на Meta нараснаха с 4,2% през тримесечието на декември 2022 г. в сравнение с 8,8% ръст година по-рано.

Подоляк обвини Twitter и Мъск в умишлено намаляване на популярността на Украйна